Thema Morgen roept hoop en twijfel op | Waag start met Kunstlijnexpositie 2016

Het Kunstlijnthema van dit jaar (“Over Morgen”) opent voor de deelnemende kunstenaars een scala aan inspiratiebronnen. De 14 deelnemende leden van kunstenaarsvereniging KZOD hebben aan dit thema een geheel eigen invulling gegeven. De mooie historische expositieruimte op de 1e verdieping van de Waag aan het Spaarne, herbergt tijdens deze jaarlijkse kunstmanifestatie een beslist zeer gevarieerde tentoonstelling. Geheel in de lijn van het thema, want velen denken immers anders over morgen! Het verbindende thema is door de deelnemende leden op zeer uiteenlopende wijze uitgewerkt; de werken tonen een wisselwerking tussen realistische “plaatjes”, fantasievolle toekomstvoorspellingen en poëtische ontboezemingen.

Marja van Bezu uit Haarlem toont keramische werken geïnspireerd door foto’s van de in 2014 ontvoerde Nigeriaanse schoolmeisjes en wel met een positieve blik vooruit: de ontvoerde meisjes uitgebeeld in een dansgroep als teken voor een hoopvolle toekomst. Vooral twijfel is er in het werk van Marie-Therese Dijkman uit Haarlem: de kwetsbare mens en de confrontatie met de naderende dood, misschien morgen, maar komt er wel een morgen? Fascinerend is het werk van Jacqueline van Rosmalen uit Hoofddorp: een intrigerend 2-luik van mysterieuze planten waarbij Jacqueline zich (zoals eens Voltaire) de filosofische vraag stelt: moeten wij ons letterlijk terugtrekken in onze eigen tuin of moeten wij actief en intensief onderhouden wat ons morgen toekomt.

Francisca Janssen, eveneens uit Hoofddorp, denkt optimistisch over morgen. Zoals zij op poëtische wijze onder woorden brengt: “dat morgen leven geen illusie is, omdat de wind door de bomen waait en je meevoert naar verre verten en meeneemt naar overmorgen om weer het oneindig beeld te zien van lachen en blij zijn”. Minder optimistisch is Trude Hol uit Lisse in haar werk. Binnen een sprookjesachtige sfeer vechten goed en kwaad om aandacht en wisselen steeds van rol zodat de toeschouwer voortdurend op het verkeerde been wordt gezet. Een meer realistische sfeer roept het werk van Marja ten Hoorn uit IJmuiden op, zij vraagt zich af – hoe spannend het wachten op morgen in haar ogen ook mag zijn – of wij onze ogen en oren wel gaan gebruiken om te kijken en te luisteren naar elkaar, of er echt contact tot stand zal komen.

De 14 exposerende kunstenaars zijn: Marja van Bezu, Christina Brevoord, Caroline Doornenbal, Lizan van Dijk, Marie-Therese Dijkman, Josée Gouda, Trude Hol, Marja ten Hoorn, Francisca Janssen, Astrid Keijser, Coby Kluitman, Jacqueline van Rosmalen, Marja Verhage en Connie Vlasveld.

Deze Kunstlijn-expositie loopt vanaf donderdag 20 oktober t/m zondag 6 november.

De openingstijden van deze tentoonstelling zijn: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Gedurende het Kunstlijnweekend (zaterdag 5 en zondag 6 november) is de Waag geopend vanaf 11.00 uur.
De kunstlijnexpositie in de Waag wordt op zondag 23 oktober (met muzikale medewerking van Fredie Kuiper) om 16.00 uur op feestelijke wijze geopend.
Zie ook www.facebook.com/kunst.zijonsdoel  en www.kunstlijnhaarlem.nl.

Jan Reijnders

jacqueline-van-rosmalen-1

Jacqueline van Rosmalen

marie-therese-dijkman-2

Marie Therese Dijkman

marja-ten-hoorn

Marja ten Hoorn

marja-van-bezu-1

Marja van Bezu

trude-hol-2

Trude Hol – Kunstlijn 2016

francisca-janssen

Francisca Janssen

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This