Persbericht | Kunst en Religie als Verbinding

maart 5, 2016 • Home Grid, KZOD Persberichten 2016, Nieuws • Gezien: 1047

De komende weken vindt een bijzondere tentoonstelling plaats in de historische Kloostergangen van het Stadhuis aan de Grote Markt in Haarlem. Kunst & Religie is het thema waardoor 14 beeldend kunstenaars zijn geïnspireerd. Een thema waarbij de associatie met religieuze kunst snel wordt gelegd. Kunst had in de Middeleeuwen een religieuze functie waarin elitair denken en vroomheid veelal samen gingen. Er is in de loop van de eeuwen veel veranderd, religieuze kunst gaat tegenwoordig vaak buiten de kerken om en maatschappelijke thema’s spelen daarbij een grotere rol. Een aantal jaren geleden werd de vraag nog gesteld of er in onze moderne samenleving nog wel plaats is voor religieuze kunst. Gelet op de vele nieuwe uitingen op dit terrein kan deze vraag inmiddels bevestigend worden beantwoord. En zoals deze bijzondere expositie aantoont: er is tegenwoordig veel ruimte voor een algemeen gevoel voor religie.

Bij het betreden van deze tentoonstelling wordt de bezoeker verrast door de grote diversiteit in de werken, nog eens benadrukt door de originele wijze waarop de exposanten een toelichting hebben gegeven op hun werk, waarbij hun eigen visie op religie uiteraard een rol speelt. De tentoonstelling geeft hiermede een zeer contrastrijk beeld, variërend van schilderijen waarbij oude vergane begraafplaatsen, kathedralen en kruiswegstaties een rol spelen tot controversiële werken met een kritische kijk op religie in heden en verleden. Zoals onder meer naar voren wordt gebracht: “religie botst en de wereld begint barsten te vertonen”. Tegenover het loffelijk streven naar de tolerante volmaaktheid staat de dreiging van religie als een gevaarlijk wapen in handen van de mensheid. Een aantal exposanten kiest daarbij een geheel eigen weg: een gevoelsmatige, existentiële, intuïtieve benadering of een geloof aan de kracht van compassie. En – zoals een van de exposanten onder woorden brengt – laten wij niet vergeten dat religie in het grieks verbinding betekent!

De exposerende KZOD-kunstenaars zijn: Lucia Bezemer, Rob van Bruggen, Hans Duivenvoorden, Hanneke Franken, Griet Halbertsma, Maartje Hinse, Ada Kors, Eva van Lis, Esther te Marvelde, Jacintha Reijnders, Albert Rollich, Afke Spaargaren, Jose van Waarde en Ellen Wolff. De tentoonstelling is (gedurende werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur) te bezichtigen vanaf woensdag 9 maart t/m vrijdag 15 april 2016. De opening wordt op vrijdag 11 maart om 16.00 uur verricht door Aart Mak, predikant, publicist en schrijver van onder meer: “Met Stomheid geslagen?”

Zie ook www.facebook.com/kunst.zijonsdoel

Jan Reijnders

  • Esther te Marvelde 7
    Esther te Marvelde 7
  • Griet Halbertsma Kunst & Religie
  • Alber Rollich - Kunst & Religie
  • Lucia Bezemer Kunst & Religie
  • Rob van Bruggen Kunst & Religie
  • Rob van Bruggen Kunst & Religie

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This