Persbericht | Waagkunstenaars slaan hun vleugels uit!

december 27, 2014 • KZOD Persberichten 2014, Nieuws • Gezien: 773

De afgelopen jaren werd Kunstenaarsvereniging KZOD (“Kunst Zij Ons Doel”), residerend in het historische gebouw De Waag aan het Spaarne te Haarlem, geconfronteerd met een instroom van nieuw talent. Geen wonder dat de Gemeente Haarlem recentelijk heeft besloten de maandelijkse tentoonstellingen in De Kloostergangen in het Stadhuis aan de Grote Markt per 1 januari 2015 door Waag kunstenaars te laten inrichten. Een voorproefje hiervan kreeg Haarlem enkele maanden geleden al te zien middels de Monumentendagen expositie Op Reis. Voorafgaand aan de 1e tentoonstelling in de Kloostergangen komende maand exposeren 5 nieuwe leden vanaf vrijdag 2 januari in de Waag aan het Spaarne. Rob Clous, Angeline Donk, Rob Daniels, Hanneke Franken en Ton Kalishoek tonen werk dat zeker verrassend en gevarieerd qua uitwerking en thema genoemd kan worden. En de verrassing zit met name in het gegeven dat in het werk van deze vijf leden geheel uiteenlopende stijlen te ontdekken zijn.

Rob Clous uit Haarlem, nestor van de nieuwe leden, is een veelzijdig beeldend kunstenaar (keramist, etser, graficus), heeft zich in zijn schilderijen laten inspireren door de enorme duin en zandverplaatsingen bij de Hondsbossche Zeewering. Zoals Rob vertelt: intrigerend, al die drommen mensen op de dijk en al die vogels en zeehonden die kennelijk ook nieuwsgierig een kijkje komen nemen. Een geheel andere benadering toont het werk van Angeline Donk (Amsterdam), bij Angeline loopt een zoektocht naar de grens tussen “binnen“ en “buiten” als een rode draad door haar werk. In haar “Passerelle” serie bemerkt de aandachtige toeschouwer de invloed van het landschap (buiten) versus het restaurant (binnen).

Hanneke Franken (Haarlem) toont verfijnde tekeningen over belevenissen uit het dagelijks leven van mensen die onderweg zijn: wachtend op een perron of in een bushokje. Voor Rob Daniels (Beverwijk) helemaal geen alledaagse onderwerpen maar werk vanuit z’n eigen fantasie waarin Rob de regie over zijn personages in zijn poetische droomwereld wenst te voeren. De beelden en objecten van
Ton Kalishoek (Rotterdam) kenmerken zich door sterke tegenstellingen: strak lijnenspel versus ronde vormen en felle vrolijke kleuren tegen een gitzwarte achtergrond. In zijn werk visualiseert hij veelal de anonieme mens in emotioneel beladen situaties. Zoals Ton toelicht: “niet de mensen vertonen de emoties, maar de omgeving en de context waarin ik ze zet, roepen de emoties op”.

Het werk van dit vijftal nieuwe leden is te bezichtigen vanaf vrijdag 2 januari tot en met zondag 25 januari 2015 in Galerie De Waag – Spaarne 30 te Haarlem (openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur) De feestelijke opening vindt  zondag 4 januari om 16.00 uur. Het Bestuur van KZOD nodigt alle kunstliefhebbers uit komende zondag het glas te heffen op een kunstzinnig en kleurrijk 2015!  (zie ook  www.facebook.com/kunst.zijonsdoel )

Jan Reijnders

  • Het wittepaard Rob Clous 80 x 65 cm
  • zonder titel
  • Wolf-of-Paradise-web
  • Hanneke.Franken-web

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This