Persbericht | Tekenaars naar model vieren 75 jarig bestaan

november 14, 2014 • KZOD Persberichten 2014 • Gezien: 1609

Jubileumexpositie in de Waag

In de Waag aan het Spaarne bestaat al bijna 200 jaar gelegenheid tot tekenen naar levend model. De tweede etage van het monumentale pand De Waag aan het Spaarne in Haarlem is daartoe ingericht als tekenzaal. De inrichting is antiek en sober, maar voldoet nog steeds voor het doel. Tekenen naar model nam in vroegere jaren een zeer belangrijke plaats in de Waag. KZOD ontstond immer als kunstenaarsvereniging zo’n twee eeuwen geleden uit het z.g. “Teekencollegie”, ook wel bekend als de Stads Teekenacademie. Destijds werden er zelfs aparte tekenavonden voor gekleed model en voor naaktmodel georganiseerd!

Uit deze gelederen ontstond Kunstkring De Acht, een hechte kring van 25 tekenaars die dit jaar hun 75 jarig jubileum in de Waag vieren. Onder de voormalige leden van deze kunstkring vindt men vele bekende namen zoals Cor  Mandersloot, Joop Stoffels, Roelof Klein, Josef Santen en Cor Hak. Haarlems bekende beeldend kunstenaar Kees Verwey (1900-1995) gaf zelfs jaren lang les bij De Acht en heeft daar ook zijn echtgenote Jeanne Tilbusscher ontmoet. Tekenen naar Model doen de leden van De Acht nog steeds wekelijks in de Waag.

Vanaf 20 november t/m 7 december nemen alle huidige leden van de Kunstkring deel aan deze jubileumexpositie. In feite een dubbel-expositie: in de expositiezaal op de 1e verdieping vindt men 25 modeltekeningen waarvoor een zorgvuldige selectie heeft plaats gevonden terwijl in de de tekenzaal op de 2e verdieping zelfportretten van de leden te zien zijn. Te zien is onder meer werk van Saskia Minoli, Eduard Vrijdag, Annelie Versteeg, Anne Rose Oosterbaan, Erik Kwant, Coby Schonenberg, Tine Appelman, Evelien Ruizendaal, Desiree van Amsterdam, Mary Admiraal, Ruud Cornelisse en Rien van der Veen. De openingstijden in de Waag zijn donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur en de feestelijke opening van deze jubileumexpositie vindt plaats op zondag 23 november om 16.00 uur door Rien van der Veen, voorzitter van Kunstkring De Acht.

Jan Reijnders

  • Luna Meis
  • Saskia Minoli

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This