Persbericht | Rob Clous 50 jaar Kunstenaarschap!

maart 28, 2015 • KZOD Persberichten 2015, Nieuws • Gezien: 1490

Rob Clous uit Haarlem (binnenkort 75 jaar!) viert met een viertal exposities in Haarlem en Bergen zijn 50 jarig jubileum als beeldend kunstenaar. Vijftig jaar: de vermelding is een geheel eigen keuze van de beeldend kunstenaar waarmede hij zich in feite te kort doet; Rob was niet alleen op zesjarige leeftijd al vastbesloten om kunstschilder te worden maar – gesteund door zijn ouders – oefende de jonge Rob dagelijks op de hele zolderverdieping. Een volledige biografie over Rob weergeven is eigenlijk een ondoenlijke zaak. Het is in feite het verhaal van een echte autodidact: begonnen als decorschilder nam Rob na de grafische school tekenlessen bij Poppe Damave om zichzelf daarna het etsen aan te leren.

Etsen vormde het begin van Rob’s oeuvre, daarnaast maakte hij een groot aantal wandversieringen voor scholen, bedrijven en openbare gebouwen. De afgelopen 10 jaar heeft Rob zich eveneens toegelegd op het maken van keramische objecten zoals vazen, schalen en panelen. Vele exposities in binnen en buitenland vonden in de afgelopen 50 jaar plaats waarbij de selectie van zijn werk voor de Dutch Graphic Arts Show in 1968 in New York (tezamen met o.m. Karel Appel) zonder meer een hoogtepunt vormt. Veel inspiratie kreeg Rob door zijn reizen in Afrika, Azie en de V.S. Zijn recente prenten (met als thema “Sprookjes met Dieren”) zijn bijvoorbeeld gemaakt naar aanleiding van een reis naar Egypte.

Maar ook onderwerpen dichter bij huis intrigeren Rob, getuige een serie prenten over de restauratie van zijn eigen Haarlems woongebied: ”Tuinwijk”, een bijzondere twintiger jaren wijk ontworpen  door de architect J.B.van Loghem. Op het ogenblik werkt Rob aan een nieuwe serie schilderijen gebaseerd op een actueel thema: de versterking van de Hondsbossche Zeewering in Noord-Holland. Werken uit deze serie zijn in de Waag te bewonderen. Exemplarisch voor het oeuvre van Clous is de veelzijdigheid in zijn werk; etsen, keramiek, schilderijen, overal is er sprake van fraai kleurgebruik en een fantasierijke voorstelling.

In de expositieruimte van De Waag aan het Spaarne 30 vindt op maandag 6 april (2e Paasdag!) om 16.00 uur de feestelijke opening plaats van Rob’s tentoonstelling, te bezichtigen vanaf donderdag 2 april t/m zondag 19 april (openingstijden 13.00 – 17.00 uur).  In de historische Kloostergangen (Stadhuis Haarlem) neemt Clous deel aan de tentoonstelling Het Spaarne stroomt (1 april t/m 19 mei). Daarnaast neemt Rob deel aan een groepsexpositie van “De Realisten” t/m aanvang mei in Museum Kranenburg te Bergen en is zijn werk gedurende de maand april tevens te bezichtigen in Prins Kunstcentrum aan de Turfmarkt te Haarlem. Zie ook: www.robclous.nl en www.facebook.com/kunst.zijonsdoel

Jan Reijnders

  • Rob-Clous-De_Hondsbossche-Zeewering-(1)-web
  • Rob-Clous-De_Hondsbossche-Zeewering-(2)-web
  • Rob-Clous-Het_Spaarne-Stroomt-(1)-web
  • Rob-Clous-Het_Spaarne-Stroomt-(2)-web

 

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This