Imaginary Constructs

In een serie werken in gemengde technieken wordt de absurditeit van het dagelijks leven verbeeld. In deze werken worden elementen uit de massacultuur verwerkt en bewerkt, hierdoor ontstaat er een nieuwe relativerende werkelijkheid. Deze zet de toeschouwer op het verkeerde been en aan het denken. De beelden gaan een eigen taal spreken. Echter, Helene Koopmans hecht niet te veel waarde aan diepere betekenissen, en citeert in deze graag de kunstenaar Zak Smith: “If you keep looking up from your cheeseburger to read a plaque on a wall explaining why they made you a cheeseburger, the cheeseburger is a not a good cheeseburger.”

Helene Koopmans werd geboren in Bandung, Indonesië maar groeide op in het landelijke dorpje Kockengen onder de rook van Utrecht. Na haar middelbare school tijd op RSG Broklede te Breukelen twijfelde Helene of ze Engels zou gaan studeren of naar de kunstacademie zou gaan. De kunstacademie vond ze toch een beetje eng dus koos ze voor Engels. Ze studeerde keurig af op: Shakespeare & film, in de richting Letterkunde. De drang om creatief bezig te zijn aanwezig en na een paar jaar werken besloot ze om te gaan studeren aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amsterdam. De Academie leidt op tot docent beeldende vorming.

Naast het kunstenaarschap werkt Helene als Docent Beeldende Activiteiten op ROC College West. Helene woont en werkt in Amstelveen.

e-mail
www.helenekoopmans.nl