Leo van Velzen (1946-2016) vierde onlangs nog met een speciale solo-expositie in Galerie SPW59  in de Spaarnwouderstraat  zijn 70e verjaardag.  Zeer feestelijk en heel druk bezocht, Leo kon met zijn sympathieke uitstraling zonder meer als het gezicht van de bijna de 200 jaar oude kunstenaarsvereniging beschouwd worden. Een 200 jarig jubileum dat Leo over een aantal jaren helaas niet meer zal meemaken.

Leo van Velzen is gedurende 25 jaar als beeldend kunstenaar lid geweest van KZOD (“Kunst  Zij Ons Doel”). Vanaf 2000 tot 2006 als bestuurslid (vicevoorzitter en interim-voorzitter) en vanaf 2006 tot zijn overlijden als voorzitter.

Leo gaf op een inspirerende wijze leiding aan de vereniging. Hij stimuleerde voortdurend leden om mee te doen met exposities, motiveerde hen om met ideeën te komen en om hun capaciteiten volledig te benutten. Ook zette hij kunstenaars aan om raakvlakken te zoeken met maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Dat leidde tot een groot aantal exposities met een duidelijk sociaal-politieke dimensie, zoals recentelijk “Ontworteld” in de Haarlemse Kloostergangen. Daarnaast was Leo zeer actief in het representeren van KZOD naar de buitenwereld, het openen van exposities bijvoorbeeld was Leo letterlijk op het lijf geschreven.  Door zijn tomeloze inzet en zijn dynamisch optreden gaf Leo de vereniging in zijn bestuursjaren beslist een extra drive. Hij stond aan de basis van spraakmakende tentoonstellingen zoals in de Bakenesserkerk (“KZOD laat zich zien”), de exposities in drie Haarlemse locaties onder de noemer Art Triangle en de uitwisselingen met Turkse, Duitse en Vlaamse kunstenaars. Daarnaast was Leo als voorzitter vanaf aanvang zeer actief binnen de Vijfhoekkunstroute.

Op donderdag 26 mei vindt er vanaf 12.30 uur een afscheidsceremonie plaats in de Nieuwe Kerk aan het Nieuwe Kerksplein in Haarlem.

Jan Reijnders