Hernieuwde kennismaking met werk van Piet Kloes

In de Waag aan het Spaarne te Haarlem vindt de komende weken in augustus een bijzondere tentoonstelling plaats. Een In Memoriam tentoonstelling met een deel van de werken van de Haarlemse schilder Piet Kloes (1895-1974). Kloes was in de voorgaande eeuw een bekende Haarlemse beeldend kunstenaar. Zijn kenmerkende stijl bestond uit een krachtige en natuurgetrouwe weergave van zijn omgeving. Dynamisch waren zijn wolkenpartijen en kleurrijk zijn bloem-stillevens.

Piet-Kloes-vaas

Piet Kloes kan als een van de bekendste leerlingen van de Haarlemse schilder Boot worden beschouwd. Ook in de ogen van Boot zelf die meermalen zijn openingen in het destijds befaamde ”Huis van Looy” aan de Kleine Houtweg, in de Waag en in Galerie Uittenhout in Haarlem verzorgde. Kloes is zijn gehele leven door zijn omgeving geinspireerd. In Oud-Schalkwijk vond hij alles wat hij voor zijn schilderijen nodig had en de plaats waar hij woonde is hem steeds blijven boeien. Zoals het Haarlems Dagblad in de zeventiger jaren schreef: “Kloes streeft naar een stellige kleurgeving, veel grijs en groen, veel rust en sfeer. Zijn stadsgezichten hebben soms iets primitiefs maar boven alles bemerkt men een gezonde kijk op het natuurlijke schoon”. De bezoekers aan de Waag kunnen deze kritiek de komende weken staven aan hun eigen oordeel, bij een van de geexposeerde landschappen valt een majestueuze wolkenhemel boven een onstuimige zee op, waarbij de scheiding tussen de elementen nauwelijks te trekken is. Daarnaast maken zijn stillevens en intieme portretten zonder meer veel indruk.

De werken van Piet Kloes zijn vanaf woensdag 13 augustus t/m zondag 31 augustus te bezichtigen in de expositieruimte van de Waag, Spaarne 30 te Haarlem. (openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur). De feestelijke opening vindt plaats op zondag 17 augustus om 16.00 uur.

Jan Reijnders