De komende weken exposeert beeldend kunstenaar Henk Ames (1930) uit Bloemendaal in De Waag aan het Spaarne in Haarlem. Henk Ames, wonende in Overveen, jarenlang lid en thans erelid van de kunstenaarsverenigingen KZOD in Haarlem en Sint Lucas uit Amsterdam, kan met recht een van de meest kleurrijke schilders in de regio Kennemerland worden genoemd.

Henk Ames was gedurende de afgelopen decennia niet alleen bekend als beeldend kunstenaar en als tekenleraar aan diverse lycea doch in de vijftiger en zestiger jaren vooral bekend als directeur van het opleidingsinstituut Hendriks voor tekenleraren. Vele tekenleraren van scholen in en buiten de regio zijn door Henk Ames opgeleid. Het begeleiden zat Henk immer “in het bloed”, wekelijks verzamelde hij jarenlang collega’s om zich heen in zijn woning aan de Bloemendaalseweg om gezamenlijk te schilderen of te tekenen.

De stijl van Ames is niet onder een noemer te vangen, zijn grote talent beslaat een breed gebied van fijnschilderen, kleurrijk werk en zelfs keramische objecten. Deze veelzijdigheid in stijlen kan verklaard worden door zijn grote belangstelling voor al het nieuwe in de mens en in de kunst. Roemen velen zijn portretten en kleurrijke stillevens, andere kunstminnenden zijn vooral onder de indruk van zijn prachtige expressionistisch werk of zijn abstracte schilderijen. Abstractie of figuratie: voor Henk Ames zijn het schijnbare tegenstellingen, al zijn werken vertonen een subtiel lijnenspel en daarnaast een sterk kleur en vormgebruik.

Henk Ames heeft vele solo-exposities gehad en aan diverse groepstentoonstellingen deelgenomen: onder meer in de Haarlemse Hallen, het Frans Hals Museum, het Stedelijk Museum in Amsterdam, ’t Spant in Bussum, het Ambachts-en Baljuwhuis in Voorschoten en in het Gemeentehuis in Bloemendaal.

Henk kan, vanwege zijn hoge leeftijd, zijn grote passie de laatste jaren helaas niet meer uitoefenen. Wel heeft hij de wens uitgesproken zijn 70-jarig kunstenaarschap met een brede overzichtstentoonstelling te vieren en wel samen met de werken van zijn jonge kleindochter Millie Honnebier (leerlinge van de Rietveld Akademie).

In de Waag aan het Spaarne 30 vanaf donderdag 13 juli t/m zondag 13 augustus.
Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
De opening van deze tentoonstelling vindt plaats op zondag 16 juli.
Zie ook www.facebook.com.

Jan Reijnders