De komende drie weken exposeert Olga van der Klooster uit Heemstede in De Waag aan het Spaarne in Haarlem. Een plek die Olga als Architectuurhistoricus bijzonder aanspreekt. In haar eigen woorden een top monument waar zij met haar werk graag wil exposeren. Nieuwe werken waaronder schilderijen in subtiele kleuren uitgevoerd, grafisch werk en tevens edelsmeedkunst. Haar tentoonstelling draait om twee thema’s te weten Mens en Landschap. Het samenvoegen van aspecten als landschap en mens zal bij menig bezoeker verwachtingen wekken in de richting van een mogelijk negatieve invloed van de mens op het landschap of door de mens verstoorde natuurprocessen.

Maar bij Olga van der Klooster is daar geen sprake van, zij afficheert de expositie met de intrigerende titel “Lichtend landschap ,Stille Mens” en licht dit op de achterkant van haar uitnodigingskaart op fijnzinnige wijze toe met beschrijvingen van landschappen met imposante wolkenpartijen, van waterspiegelingen en over mensfiguren met het gezicht afgewend en onberoerd in beeld gebracht. Over een mogelijk verbindend element tussen beide thema’s laat de beeldend  kunstenares zich niet uit. Zij spreekt nadrukkelijk over het lichtend landschap, treffend weergegeven in haar pastelachtige duinen en oplichtende golven waar een echtpaar zwijgend naar toe loopt. Olga laat het aan de toeschouwer over om zelf een gevoelsmatige connectie tussen de werken aan te brengen. Waarbij het accent op zowel de sereniteit in het landschap als op de rust bij de uitgebeelde mensfiguren mogelijk al een soort vingerwijzing vormen.

De tentoonstelling is te bezichtigen vanaf donderdag 15 november tot en met zondag 2 december 2018 in Galerie De Waag, Spaarne 30 te Haarlem. (openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur).

Deze tentoonstelling zal op zondag 18 november om 16.00 uur worden geopend door Kunstpedagoog  Maarten Tamsma (tekendocent, publicist en hoofd ArtEZ lerarenopleidingen).  Zie ook: www.facebook.com en www.olga-van-der-klooster-kunstinzicht.nl.

Jan Reijnders