Eerbetoon aan overleden voorzitter KZOD

In de maand mei van het afgelopen jaar werd de Haarlemse kunstwereld opgeschikt door het plotseling overlijden van Leo van Velzen, de inspirerende en charismatische voorzitter van Kunst Zij Ons Doel in Haarlem. Leo kon met zijn sympathieke uitstraling zonder meer als het gezicht van de bijna 200 jaar oude kunstenaarsvereniging worden beschouwd. Een 200 jarig jubileum dat Leo helaas niet meer mag meemaken.

Op inspirerende wijze gaf hij gedurende een tiental jaren leiding aan de vereniging. Hij stimuleerde voortdurend leden om mee te doen aan exposities, motiveerde hen om met ideeën te komen en om hun capaciteiten volledig te benutten. Ook zette hij kunstenaars aan om – evenals hijzelf op een zeer geëngageerde wijze – raakvlakken te zoeken met maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Dat leidde tot een groot aantal exposities met een duidelijk sociaal-politieke dimensie, zoals aanvang dit jaar de indrukwekkende tentoonstelling met als thema “Ontworteld” in de Haarlemse Kloostergangen.

Daarnaast was Leo als voorzitter vanaf het begin zeer actief binnen de Vijfhoekkunstroute en met uitwisselingen met Turkse, Duitse en Vlaamse kunstenaars.

Vrij snel na het overlijden van Leo besloten medebestuursleden met echtgenote Ada Kors een In Memoriam tentoonstelling in De Waag en De Kloostergangen in Haarlem te organiseren. Want, zoals op de uitnodigingskaart staat vermeld: Leo zal nooit “afgelopen zijn” en daarom worden al zijn schilderijen tijdens deze expositie, tegen zeer gereduceerde prijzen aangeboden, opdat deze later nog op vele plaatsen te zien zullen zijn!

De schilderijen van Leo van Velzen worden in Haarlem vanaf donderdag 8 december geëxposeerd in De Waag aan het Spaarne en in De Kloostergangen (Stadhuis) aan de Grote markt.

De officiële opening van deze tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 9 december om 16.00 uur in De Kloostergangen.

Loopduur
in de Waag t/m vrijdag 30 december (do t/m zo 13.00 – 17.00 uur) en
in de Kloostergangen t/m vrijdag 20 januari (ma t/m vrij 08.00 – 17.00 uur).

Jan Reijnders

leo-1

Leo-en-Joke-Breemouer--Waag-opening-Kunstlijn-2014-web