HAARLEM EN IK

inwoners feliciteren hun stad

Expositie van 19 juni t/m 31 juli in de Kloostergangen

Ter ere van 775 jaar stadsrechten van de stad Haarlem in 2020, is een kunstinitiatief  onder de naam Artvark gestart met het plan om met alle inwoners van de stad een cadeau te maken voor de jarige stad.

In het jaar waarin Corona het land in zijn greep hield startte het project waaraan iedereen mee kon doen: jong en ouder, beroeps of amateur, scholier of student, hoog of lager opgeleid, beroemd of onbekend. De behoefte aan verbinding in dit bijzondere jaar was groot.

Haarlem en ik VIER JE STAD Idee. Een groot, samengesteld kunstwerk: een Album Amicorum of vriendenbibliotheek vóór en dóór Haarlemmers.

Een prachtig tijdsdocument met als leidraad: Wat houdt jou als Haarlemmer bezig anno 2020?

Een erfenis die de inwoners aan hun stad nalaten. Alles mocht: schrijven, dichten, tekenen, schilderen, foto’s toevoegen, knippen, plakken, herbaria maken, borduren, breien, haken, etcetera zolang het maar je eigen verhaal vertelde in relatie tot Haarlem.

4.500 Blanco zigzag boekjes, ook wel leporello’s genoemd, zijn gratis ter beschikking gesteld en opgehaald door Haarlemmers die ze vulden met hun eigen verhaal.
Van april 2020 tot 31 mei 2021 had iedereen de kans bij te dragen.

Uiteindelijk is het aantal deelnemers groot en bijzonder gevarieerd geworden. De jongste is 2 jaar, de oudste ver in de 80. Er participeerden scholen (basis- en middelbare-scholen), een kinderdagverblijf, groepen van mensen met een beperking, een internationale schakelklas, een ouderensoos en bejaardenhuizen. Maar vooral veel ‘gewone Haarlemmers’ lieten zich van hun beste kant zien. Het gevoel mee te werken aan een kunstwerk dat in een echt museum terecht zou komen heeft daaraan zeker bijgedragen.

Er zijn zo’n 650 boekjes ingeleverd

De expositie van deze boekjes vindt plaats van 19 juni 2021 tot en met 31 juli 2021 op 6 locaties in de stad. Titel van de expositie is: Haarlem en ik, inwoners feliciteren hun stad.

De locaties in de binnenstad die onderdeel zijn van de tentoonstelling:

  • ABC Architectuurcentrum,
  • Museum Haarlem,
  • Kunst Centrum Haarlem,
  • De Vishal,
  • De Kloostergangen en
  • de Centrale vestiging van de bibliotheek.

Na de exposities gaan de leporello’s naar Museum Haarlem.

Veel KZOD-leden hebben aan dit project meegedaan, waaronder Jolanda Kanters (bovenstaande foto), Marie Therese Dijkman en Otie van Vloten.

Marie Therese Dijkman

Leporello, Marie Therese Dijkman

Leporello, Otie van Vloten