Jan van Wensveen: een leven vol verbeelding

juni 4, 2018 • Home Grid, KZOD Persberichten 2018 • Gezien: 689

De komende weken in juni exposeert beeldend kunstenaar Jan van Wensveen in de hem zo bekende expositieruimte van de Waag aan het Spaarne in Haarlem. Het ligt voor de hand – gelet op zijn leeftijd (83 jaar) – aan een overzichtsexpositie te denken maar zo ligt het niet helemaal. Zeker niet voor Jan zelf, want – zoals hij met verve uitlegt – het wordt een expositie van enerzijds tekeningen uit het verleden met een accent op spontaan, niet bedachte onderwerpen, anderzijds schilderijen met een sterk emotionele lading die hij op zijn zo vertrouwd plekje in Noord Frankrijk heeft gemaakt. De  titel van de tentoonstelling luidt ”Hetzelfde maar anders” en de hierop aansluitende tekst op de uitnodigingskaart geeft in het kort goed weer waarmee Jan al die afgelopen jaren beeldend mee bezig is geweest.

De term beeldend kunstenaar doet Jan in feite tekort. Jan van Wensveen is immers niet alleen bekend door zijn grafiek, schilderijen, tekeningen en objecten doch tevens als een onvermoeibare organisator, als een maatschappelijk zeer betrokken bestuurder en kunstenaar bij tal van Haarlemse buurtprojecten (Leidsebuurt en Haarlem Zuid-West). En tevens als voormalig voorzitter van de PVDA in Haarlem, lid van de gemeenteraad, en in de tachtiger jaren docent aan de Akademie voor Bouwkunst in Arnhem. Mede dankzij de inzet van Jan voor stadsvernieuwing in z’n algemeen verkreeg hij als adviseur en ontwerper gedurende vele jaren opdrachten van de Gemeente Haarlem.

Bekend is Jan echter vooral als voorzitter van de Sectie Beeldend van Kunstenbond FNV, voorzitter van het Grafisch Atelier Haarlem, medeoprichter en voorzitter van de Kunstenaarsvereniging De Vishal en gedurende 10 jaar voorzitter van Kunstlijn Haarlem. En niet te vergeten als beeldend kunstenaar! Met name door de beelden op diverse plekken in de Haarlemse wijken. En spraakmakende exposities zoals in 2004 (“De mens als karikatuur”), in 2009 (“Visuele Biografie”) en 2012 (“In Chaotisch Perspectief”). In veel van deze exposities week Jan af van de traditionele regels en liet hij zich geheel door vorm, kleur en compositie leiden. Uitgangspunt voor Jan is immers: nooit een vaststaande regel maar de verbeelding! Nog vaak bezigt Jan graag de slogan “Leve de chaos, leve de vrijheid” waarbij de voormalig maatschappelijk actieve kunstenaar even om de hoek komt kijken.

De tekeningen en schilderijen van Jan van Wensveen zijn vanaf donderdag 7 juni t/m zondag 24 juni te bezichtigen in Galerie De Waag Spaarne 30 te Haarlem. De openingstijden zijn van donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De opening van deze bijzondere expositie (in aanwezigheid van Jan!) op zondag 10 juni wordt verricht door Gerrit Bosch,  voormalig conservator van Paviljoen Welgelegen. Zie ook https://www.facebook.com en www.janvanwensveen.fr

Jan Reijnders

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This