De Haarlemse beeldend kunstenares Caroline Doornenbal exposeert de komende drie weken in februari met nieuw werk in Galerie De Waag aan het Spaarne in Haarlem. Het thema van haar tentoonstelling luidt “Zonder Grenzen”  Een intrigerende titel die bij menigeen associaties zal oproepen met een bekende medische hulporganisatie. Maar op de uitnodigingskaart doet Caroline uit de doeken dat haar inspiratie ligt bij de natuur in haar oorspronkelijke vormen. Zonder Grenzen refereert zonder meer aan haar kunstzinnige zoektocht gedurende de afgelopen jaren.

Het werk van deze beeldend kunstenares heeft een interessante ontwikkeling doorgemaakt. Haar schilderijen vormen geen registratie van de waargenomen werkelijkheid maar verdiepen zich meer in de vormen of fragmenten daarvan. Waar in het vroege werk van Caroline nog wel mensfiguren te zien waren, is de nadruk op menselijke figuratie in de loop der jaren lichtelijk verschoven, de mensfiguren werden vager en de omgeving ging meer centraal staan. Gevolgd door accentverschuivingen naar witte landschappen, in haar nieuwste werken resulterend in complexe beelden met grillige vormen waarin een associatie met de natuur in z’n grondvorm gelegd kan worden. Voor Caroline vormt deze zoektocht zonder grenzen een terugkeer naar de oervorm van de natuur. Deze zoektocht overstijgt duidelijk een simpel verdiepen in het landschap om ons heen, het is meer een fascinatie voor het proces van erosie en vergankelijkheid. Zo de mens in haar werk langzamerhand verdwijnt, zo lossen de vergezichten in haar landschap op en zo verdwijnt het leven ook uit restvormen, uit de overblijfselen die zij in haar laatste werken toont. In haar tentoonstelling doet Caroline verslag van dit fascinerend proces.

De werken van Caroline Doornenbal zijn vanaf donderdag 1 februari tot en met zondag 18 februari  2018 te bezichtigen in Galerie De Waag Spaarne 30 te Haarlem. (Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur) De opening van deze expositie zal plaats vinden op zondag 4 februari om 14.00 uur door Eva de Zeeuw, kunsthistorica en danswetenschapper, verbonden aan de Stadschouwburg te Amsterdam. Zie ook: www.facebook.com  en www.carolinedoornenbal.nl.

Jan Reijnders

Caroline Doornenebal - Zonder titel

Caroline Doornenebal – Zonder titel