Vrouwelijk model als inspiratiebron

mei 12, 2019 • Home Grid, KZOD Persberichten 2019 • Gezien: 252

De komende weken in mei exposeert Sam de Jongh uit Haarlem in de fraaie historische expositieruimte in de Waag aan het Spaarne. Met een nieuwe serie geschilderde portretten van vrouwen. “Feminine Compositions”, noemt de beeldend kunstenaar deze serie. Sam laat zich, zoals uit zijn werk blijkt, betoveren door de eigenheid van de geportretteerden. Want, verklaart hij in zijn toelichting, als je de mensen met een geïnteresseerde blik bekijkt, ontdek je altijd iets dat fascineert. Die blik vangen in verf en compositie is wat Sam bezighoudt.

Sam de Jongh heeft zich als tekenaar en schilder volledig gestort op Model en Portretkunst. Middels zijn eigen workshop “De Maandagschilders” en deelname aan diverse masterclasses en wekelijkse tekensessies als lid van KZOD en Kunstkring “De Acht”. Als echte portrettist streeft Sam er naar om tijdens het creatieve proces de geportretteerde persoon, doorgaans een vrouw, zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Hoe zij er uitziet en daarnaast een tipje van de sluier van de persoonlijkheid van de geportretteerde in al z’n intimiteit op te lichten. Dus meer te tonen dan alleen een treffende gelijkenis. Een werkwijze die in de loop van de afgelopen jaren zijn vruchten heeft afgeworpen. Gelet op zijn nieuwe serie portretten uitgevoerd in bescheiden, ingetogen kleuren. Een drietal jaren geleden werden de werken van Sam de Jongh als genomineerd deelnemer aan de Kunstwedstrijd Het Naakt in de Fundatie te Zwolle ten toon gesteld.

De werken van Sam de Jongh zijn vanaf donderdag 16 mei t/m zondag 2 juni 2019 te bezichtigen in Galerie De Waag, Spaarne 30 te Haarlem. De openingstijden zijn van donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De opening door Prof. Dr. Ruud Lapré vindt plaats op zaterdag 18 mei 2019 om 16.30 uur. Zie ook www.facebook.com en www.samdejongh.nl

Jan Reijnders

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This