De Haarlemse beeldend kunstenaar Ad van Luijk exposeert de komende drie weken met zijn schilderijen in Galerie De Waag aan het Spaarne in Haarlem. Ad van Luijk begon als veertienjarige leerling in het grafische beroep, daarnaast studeerde hij in de avonduren aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag waar hij onder meer les kreeg van Co Westerik en Rudi Oxenaar.

Landschappelijk werk noemt Ad zijn schilderijen. Voor Ad een breed begrip waar niet alleen strand, bomen en duinen deel van uitmaken maar ook zee en lucht. In deze tentoonstelling toont  Ad vooral werken met als onderwerp: de zeekust. Zoals Ad het zelf onder woorden brengt: het observeren van de zee, de duinen, de gehele zeekust, geven mij een geweldig gevoel van vrijheid. Aan de zeekust treft mij vooral de diepte en het licht, de alsmaar wisselende kleuren en schaduwen op die plekken tracht ik dan ook vast te leggen met mijn schetspotlood en penseel. De ruimte en de wisselingen van het  licht zijn elke dag zo boeiend en oneindig. Het is voor mij een uitdaging om dit beeld vast te leggen op het doek.

Niet altijd zo makkelijk in de ogen van Ad want de natuur verandert zeer snel, doorgaans gaat hij ook vlug van start om de eerste indrukken vast te leggen. Op de fiets met aanhangwagentje trekt Ad er op uit om bij plekken te komen die voor de auto taboe zijn. Water speelt duidelijk een grote rol in het werk van Ad, veelal is hij al werkend aan de waterkant aan te treffen. Met succes exposeerde hij in bekende badplaatsen als Domburg en Noordwijk aan Zee.

Inspiratie voor deze tentoonstelling vond Ad veelal op de Waddeneilanden waar hij z’n impressies van de Noordzee en de duinen met vlotte, gevoelige penstreken vastlegde. Kortom: werken in de natuur als een onuitputtelijke inspiratiebron. De aandachtige bezoeker van de Waag zal de komende weken getroffen worden door zijn warm kleurgebruik en door een geraffineerde weergave van de schakeringen van het licht.

De werken van Ad van Luijk zijn vanaf donderdag 23 april tot met zondag 10 mei  2015 te bezichtigen in Galerie De Waag  Spaarne 30 te Haarlem. (Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur) Op zondag 26 april om 16.00 uur vindt de feestelijke opening van deze tentoonstelling plaats.

Zie ook: www.advanluijk.nl en www.facebook.com/kunst.zijonsdoel

Jan Reijnders

Ad-van-Luijk-(1)-web