Persbericht | Verbeelde emoties in Waag expositie

februari 9, 2014 • KZOD Persberichten 2014, Nieuws • Gezien: 1516

De komende weken exposeert de Haarlemse beeldend kunstenaar Maurice Ploem in de expositieruimte van de Waag aan het Spaarne te Haarlem. Maurice is autodidact en schildert indringende mensfiguren in olieverf op doek. Ploem maakt emoties, die te maken hebben met pijn, angst, verdriet, wanhoop en kwetsbaarheid, zichtbaar in gezicht en lichaamexpressies in z’n werk. Emoties die in de dagelijkse werkelijkheid vaak verborgen blijven.

Vooral door het gebruik van blauwtinten komen deze emoties bij de argeloze bezoeker duidelijk over. Ploem toont op ongekende wijze de mens in uiterste nood waarbij de kleur blauw meer betekent dan een simpele inkleuring van z’n werk. Blauw als metafoor voor emotionele en lichamelijke verwaarlozing, blauwe plekken op lichaam en ziel. Gezichtsexpressies die doen huiveren, die uiting geven als een schreeuw om aandacht. Hoewel het werk van Ploem een autobiografische laag bevat, wordt het persoonlijke element in de getoonde werken zeker overstegen en herkent de kijker universele ervaringen en bijbehorende emoties. Dat donker en licht twee kanten van een medaille zijn, wordt duidelijk zichtbaar in de doeken, die ook troost, kracht en verbinding verbeelden.

Naast zijn recente schilderijen toont Maurice Ploem op deze expositie ook enkele werken in houtskool. Deze tentoonstelling is vanaf donderdag 13 februari tot en met zondag 2 maart 2014 te bezichtigen in Galerie De Waag Spaarne 30 te Haarlem. (openingstijden: 13.00 – 17.00 uur) De feestelijke opening van deze expositie vindt op zondag 16 februari om 16.00 uur plaats met Sophia Maria (dans-performance), Ineke Riem (poezie) naast een muzikale omlijsting van Peter Stam & Victor van Kampen (gitaar) Zie ook www.galeriedeprovenier.nl en de pagina van Maurice Ploem op de KZOD site.

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This