De komende weken exposeren zeven nieuwe leden van de Kunstenaarsvereniging KZOD (“Kunst Zij Ons Doel”) in het historische gebouw De Waag aan het Spaarne te Haarlem. Verrassend en veelzijdig kan het werk van deze nieuwe leden zeker worden genoemd. Verschillende disciplines komen in de sfeervolle expositiezaal aan bod: naast ruimtelijk werk zijn ook foto’s, tekeningen en schilderijen gedurende een drietal weken te bewonderen.

Lottie Buit (Spaarndam) kan als een veelzijdige kunstenares worden gekenschetst. Kleurrijke landschappen en abstract werk maakt Lottie, maar zij is vooral bekend door haar indrukwekkende klassieke portretten waarbij zij er naar streeft het karakter van de geportretteerde persoon naar voren te halen. Het laatste geldt eveneens voor Maartje Hinse uit Haarlem. Het werk van deze jonge kunstenares kan in een woord worden omschreven als karaktertekeningen. Verfijnd getekend en op subtiele wijze neergezet en met een bescheiden omlijsting tentoongesteld. De foto’s van Ada Kors (Haarlem) tonen eveneens een grote diversiteit, zeker qua onderwerp maar ook qua benadering van het materiaal. De composities met verrassende tinten, een oog voor opmerkelijke details, tonen een geheel eigen verhaal.

In het werk van Helene Koopmans uit Amstelveen worden elementen uit de massacultuur op originele wijze verwerkt en bewerkt. Veelal collages met drukwerk en linosneden die de toeschouwer soms op het verkeerde been zetten. De werken spreken een geheel eigen taal met als resultaat intrigerende droombeelden. Sfeervolle landschappen en ingetogen straatbeelden zijn het ware handelsmerk van Wim Tromp uit Haarlem. Met deze beeldend kunstenaar heeft KZOD weer een echte aquarellist in huis gehaald , die (zoals hij zelf omschrijft) steeds de grenzen in toepassing van de aquareltechniek zoekt. Een even klassiek beeldend kunstenaar (met toevallig dezelfde voornaam) is Wim de Goede uit Castricum, een schilder van het Hollandse landschap. Hij schildert graag “en plein air”, bezoekers van deze tentoonstelling confronteert  Wim met kleurrijke werken uit de Noord Hollandse regio.  Voor Marion Ruting tot slot vormt de mens een onuitputtelijke inspiratiebron, deze beeldhouwster uit Bloemendaal verrast met verstilde figuren in een mooie intieme setting.

Het werk van dit zevental nieuwe leden is te bezichtigen vanaf donderdag 7 januari tot en met zondag 24 januari 2016 in Galerie De Waag – Spaarne 30 te Haarlem (openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur). De feestelijke opening vindt  plaats zondag 10 januari om 16.00 uur. Het Bestuur van KZOD nodigt alle kunstliefhebbers uit komende zondag het glas te heffen op een kunstzinnig en kleurrijk 2016!  (zie ook www.facebook.com/kunst.zijonsdoel )

Jan Reijnders