Vanuit de wildernis naar het moderne leven

Leo van Velzen uit Haarlem behoort tot de kunstenaars die inspiratie voor nieuw werk doorgaans op locatie zoeken. Vlakbij of veraf dat maakt hem niets uit (afgelopen maand  januari verbleef Leo een maand aan de Lek bij Culemborg) Tijdens de zomer van 2014 voegde hij zich bij een groep internationale kunstenaars in een buitenhuis in Vytacil in de bosrijke nabijheid van New York City. Daar werkte van Velzen gedurende een maand aan dit bijzondere project, dit allemaal onder auspicieen van de New Yorkse Kunstacademie.

De weerslag hiervan wordt de komende 3 weken tentoongesteld in de expositieruimte van Galerie de Waag aan het Spaarne te Haarlem. Op een treffende wijze maakt de kunstenaar middels diverse schilderijen duidelijk hoe hij de overgang van het landelijke buitenleven naar het hectische moderne New York heeft ervaren. Hoe hij vanuit de pure natuur letterlijk het strakke stratenpatroon betrad. Voor z’n gevoel in een paar stappen vanuit de wildernis naar het moderne leven. Verrassenderwijs laat van Velzen dit ook in z’n tentoonstelling echt zien, zoals hij zelf onder woorden brengt: “inzoomend vanuit het huiskamertapijt wordt de stad met voeten betreden en wordt de wildernis vertrapt en vervormd tot het moderne leven”.

Een rondgang door de Waag confronteert de aandachtige bezoeker met een overgang van een mysterieus somber oerwoud naar een hel verlichte afstandelijke  wereld. Een spel met afstanden en perspectieven noemt  hij zijn werken, als basis hiervan dienden o.m. Google Earth-achtige kaarten die van Velzen omtoverde tot werken die een bijzondere dimensie verkrijgen door bewerking van de van bovenaf zichtbare  grillige vormen van de zee en het strakke stratenpatroon van New York.

Deze tentoonstelling is vanaf donderdag 12 maart tot en met zondag 29 maart 2015 te bezichtigen in Galerie De Waag Spaarne 30 te Haarlem. (openingstijden: 13.00 – 17.00 uur) De feestelijke opening van deze expositie vindt plaats op zondag 15 maart  om 16.00 uur. Deze opening wordt verricht door House For Art een jonge groep dansers verenigd in dit Danstheater die middels een speciale performance hun eigen ervaringen met New York koppelen aan de visie van Leo van Velzen. Zie ook www.leovanvelzen.nl en www.facebook.com/kunst.zijonsdoel.

Jan Reijnders