De Mexicaanse beeldend kunstenaar Emilio Sánchez Díaz exposeert de komende drie weken met nieuw werk in Galerie De Waag aan het Spaarne in Haarlem. Het thema van zijn tentoonstelling luidt Ervaringen (Vivencias in het Spaans). Grote ervaringen, maar vooral kleine ervaringen, die in elk werk vorm krijgen in een spel van kleur en textuur, een spel dat nog versterkt wordt door het gebruik van boomschorspapier (amate). Het verblijf in Nederland heeft het eerst zo felle kleurenpalet van Emilio rustiger gemaakt. Met kleuren die aan de Hollandse herfst doen denken, herschept hij zijn vroegere wereld, de wereld van zijn jeugd, een wereld dichtbij de natuur. Een wereld met wonderbaarlijke, maar ook waarachtige insecten. Insecten, die de intens rode kleur cochenille produceren. Eetbare insecten, zoals de chapulines (sprinkhanen), de trots van de traditionele keuken van de staat Oaxaca.

Een wereld met geheimen, met ervaringen, die deels verborgen blijven achter maskers. Gemaskerde gezichten duiken steeds weer op in het werk van Emilio, een mysterieuze ontmoeting met de ander. Het masker als tweede huid. De ambigue betekenis van het gezicht achter het masker: het gezien en niet gezien willen worden, de voortdurende gedaantewisseling tegenover de vorsende en oordelende blik van de ander. Maar pas op, het masker kijkt ons recht in de ogen en probeert door te dringen in het ondoorgrondelijke ik van ons zelf. De aandachtige bezoeker komt ook ongemaskerde vrouwen tegen. Harmonieuze, melancholische, gevaarlijke en geheimzinnige vrouwen. En vogels als symbool van vrijheid. Een vrije vlucht van emotie en ervaringen.

De werken van EmiIio Sánchez Díaz zijn vanaf donderdag 31 Maart t/m zondag 17 April 2016 te bezichtigen in Galerie De Waag, Spaarne 30 te Haarlem. (Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur). Op zondag 3 april om 16.00 uur vindt de feestelijke opening van deze tentoonstelling plaats.  Zie ook: Emilio Sánchez Díaz op kzod.nlwww.facebook.com/kunst.zijonsdoel en www.emiliosanchezdiaz.com.

Emilio Sanchez Diaz (1)