Elke kunst is levenskunst. Oftewel: L’Arte della vita! Vanuit deze overtuiging kozen Maria Spaargaren uit Haarlem en Bert Knispel uit Graft-De Rijp heel bewust voor een Italiaanse titel voor hun gezamelijke tentoonstelling in de Waag aan het Spaarne in Haarlem. Een vanzelfsprekende keuze, zeker voor Maria, want zij werkt en woont een deel van het jaar in Rome. In de werken van Maria zijn Italiaanse invloeden  duidelijk waar te nemen, niet alleen  vanwege de Italiaanse taferelen maar ook door haar geraffineerd kleurgebruik. Maria heeft zich gespecialiseerd in een bijzondere schildertechniek, namelijk het maken van z.g. trompe-l’oeil schilderijen, werken die bedrieglijk realistisch aandoen. (letterlijk betekent trompe l’oeil ook “bedrieg het oog”). Deze techniek past Maria toe in haar stillevens maar ook in grote muurschilderingen in Italie. En ook in Haarlem waar de grote muurschilderingen aan de Leidsevaart en het appartementencomplex op het Ripperdaterrein een aantal jaren geleden veel publiciteit kregen. In haar grote schilderijen, maar ook in kleinere stillevens die in de Waag worden getoond, valt het op hoe Maria door het nauwkeurig schilderen van vormen en schaduwen van zowel personen, gebouwen en voorwerpen een sterk gevoel van illusie bereikt.

De werken van Bert Knispel , eveneens een liefhebber van de Italiaanse cultuur, passen wonderwel bij de schilderijen van Maria Spaargaren. Bert houdt er van elke centimeter van zijn doeken en panelen tot in het kleinste detail te overwinnen, waarbij hij toch de spontaniteit van een schilderij wil behouden. Compositie, vlakverdeling en de inval van het licht spelen een belangrijke rol. Ook probeert hij emotie in zijn werk te brengen of speelt een eenvoudig idee de hoofdrol in het werk. Kenmerkend voor zijn schilderijen is de vaak intieme sfeer. Bert ziet elk werk weer als een uitdaging om iets nieuws te maken en hij weet nooit waar het precies zal eindigen. Doeken en panelen staan soms jaren onafgemaakt in zijn atelier.

De werken van Maria Spaargaren en Bert Knispel zijn vanaf donderdag 28 mei tot en met zondag 14 juni 2015 te bezichtigen in Galerie De Waag Spaarne 30 te Haarlem. (Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur) Op zondag 31mei  om 16.00 uur vindt de feestelijke opening van deze tentoonstelling plaats. Zie ook: http://arte.ilvicolo.nl/arte.ilvicolo/ en www.kzod.nl en www.facebook.com/kunst.zijonsdoel

Jan Reijnders