Persbericht | Leidse kunstenaars in de Waag

De komende weken in maart vindt tussen twee landelijk gerenommeerde kunstenaarsverenigingen namelijk ARS (Ars Aemula Naturae) uit Leiden en KZOD (Kunst Zij Ons Doel) uit Haarlem een z.g. uitwisseling plaats. Voor de Haarlemse kunstenaarsvereniging vormen uitwisselingen met collega-verenigingen de afgelopen jaren een traditie, dit jaar echter niet gebaseerd op een gezamelijk verbindend thema, doch middels een tweetal exposities onder de vermelding “Kunst op Locatie”.Vanaf donderdag 6 maart tot en met zondag 23 maart tonen 9 beeldend kunstenaars van de Leidse kunstenaarsvereniging hun werk in de historische expositieruimte van de Waag aan het Spaarne. De ARS leden exposeren hun werk op originele wijze waarbij zowel interessant werk op twee- als drie-dimensionaal vlak te bewonderen valt.

Voor Dorte Rasmussen vormt de natuur de voornaamste inspiratiebron, zij voelt er bijzondere ritmes, zoals bij riet en de bladeren in bomen en de zonnenstralen daar doorheen, elementen die zij in haar schilderijen weergeeft. Voor Jack Prins geldt dit in letterlijke zin: al wandelend vindt Jack takken, materiaal uit bouwwerken die hij al experimenterend samenvoegt tot een kunstwerk waar een onverwacht spel van lijnen te bespeuren valt. Het landschap speelt voorts een voorname rol in de foto’s van Marlies van Boekel (“Urban Landscapes”) waarbij de bijzondere reflecties in water opvallen en in de gestructureerde kalligrafische penseeeltekeningen van Yvonne van den Herik, werk dat zij zelf als imaginaire landschappen omschrijft.

Bij Renee Geurts en Francine van Dijk spelen foto’s als basis een essentiele rol: Renee maakt 3-D collages van jeugdfoto’s waarbij reeksen identieke meisjes (als drie of vierlingen) voorkomen terwijl Francine haar foto’s (tekenend, schilderend) uitputtend bewerkt zodat een nieuwe verrassende en kleurrijke werkelijkheid ontstaat. Wat betreft het ruimtelijk werk is er een groot contrast tussen de fantasievolle en humoristische beelden van Frans Kokshoorn (die de aandachtige toeschouwer soms letterlijk op een verkeerd been zetten) en de sobere organisch gevormde keramische en bronzen werken van Hetty Arens waarbij invloeden van textielstructuur te bespeuren zijn. Marije Mommers exposeert ruimtelijk werk waarin rubber (binnenband fiets) is verknipt, verweven, omwonden of gebreid. Het werk van de ARS leden is vanaf donderdag 6 maart t/m zondag 23 maart te zien in de Waag Spaarne 30 te Haarlem. De feestelijke opening in Haarlem zal op zondag 16 maart om 16.00 uur worden verricht door kunsthistoricus Michael van Hoogenhuyze.

(zie ook www.kzod.nl en www.arsaemula)

Jan Reijnders

  • Dorte Rasmussen
  • Jack Prins
  • Marlies van Boekel
  • Yvonne van den Herik
  • Renee Geurts
  • Francine van Dijk
  • Frans Kokshoorn
  • Hetty Arens
  • 9-Marije-Mommers-2014-Waag_Expo-ARS
error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This