Persbericht | Kopstukken als spiegel van de ziel

Werk van 22 portrettisten

De komende weken vindt een bijzondere tentoonstelling plaats in de historische Kloostergangen van het Stadhuis aan de Grote Markt in Haarlem. Met het thema Kopstukken (letterlijk: op de voorgrond tredende figuren) haken 22 beeldend kunstenaars uit de gehele regio in op een van de oudste tradities van de schilder- en tekenkunst: Het Portret. Deze kunstvorm is van alle tijden: van de Fayum-portretten (mummie-portretten rond de aanvang van onze jaartelling) tot het moderne fotografische portret. Het portret is een artistieke voorstelling van (doorgaans) een persoon Met als opzet te tonen hoe de persoon eruitziet en – zo mogelijk – inzicht te geven in de persoonlijkheid van de geportretteerde, dus meer te tonen dan alleen de gelijkenis.

Rob Daniëls uit Beverwijk kan zonder meer als een geboren portrettist worden beschouwd. Voor Rob is vooral de wisselwerking tussen de geportretteerde en de kunstenaar (dus hemzelf) essentieel. Die is elke keer weer anders, fascinerend vindt Rob het om stil te staan bij wat er tijdens het gehele proces in het hoofd van schilder en model om gaat!  Ook Marjanne Termorshuizen uit Lisse voelt zich een portretschilder, zoals zij zelf onder woorden brengt: sommige koppen trekken mij zo aan dat ik er meteen een portret van wil maken! Maar zoals zij beklemtoont: ik probeer achter de koppen heen te kijken teneinde te laten zien welk beeld de koppen bij mij oproepen. Jan Nijland uit Hoorn, daarentegen voelt zich geen realistische portrettist, het gaat hem eigenlijk helemaal niet om enige fysieke gelijkenis te creëren. Jan schildert altijd vanuit zijn geheugen, in dit proces probeert hij vooral de emotionele lading te vergroten. Rob van Bruggen uit Haarlem fotografeert veelal meisjes rond de 13 jaar. Bijna vrouw, maar ook nog een kind, sommige maken een pure, onschuldige indruk, veelal nog heel onzeker. Zoals Rob omschrijft: in de studio probeer ik ze op hun gemak te stellen, zelf hun ideale houding te laten bepalen, waarmede zij ook helemaal zichzelf kunnen zijn. De 22 beeldend kunstenaars tonen portretkunst in al haar facetten waarbij opvalt dat een aantal in hun toelichting vooral het specifieke proces van portretteren beschrijft. Tot slot: Vera Bruggeman uit Heemstede brengt een eerbetoon aan de onlangs onverwachts overleden voorzitter Leo van Velzen.

De exposerende leden van KZOD zijn: Mary Admiraal, Christina Breevoord, Marion Boon, Vera Bruggeman, Rob van Bruggen, Lottie Buit, Rob Daniels, Wim de Goede, Ronnie Helder, Marja ten Hoorn, Eva van Lis, Esther te Marvelde, Coby Kluitman, Jan Nijland, Joke Kokkelkoren, An Luthart, Henk-Claire Loeffen, Maurice Ploem, Peter Schelvis, Marianne Termorshuizen, Jan van Wensveen en Ellen Wolff.

Deze tentoonstelling is (gedurende werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur) te bezichtigen vanaf woensdag 15 juni t/m vrijdag 15 juli 2016.
De opening wordt op vrijdag 17 juni om 16.00 uur verricht door Nuel Gieles, onze Haarlemse Stadsdichter.
Zie ook  www.facebook.com/kunst.zijonsdoel .

Jan Reijnders

Leo-van-Velzen-door-Vera-Bruggeman-web

Vera Bruggeman – Leo van Velzen

Rob van Bruggen -Lilian [2]

Rob van Bruggen -Lilian [2]

Marjanne Termorshuizen - zonder titel

Marjanne Termorshuizen – zonder titel

Rob Daniëls - zonder titel

Rob Daniëls – zonder titel

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This