In de nazomer van het Haarlem-Vlaanderenjaar vindt, op initiatief van kunstenaarsvereniging KZOD uit Haarlem en in samenwerking met het CAT (Centrum voor Artistiek Talent) uit Gent, een bijzondere uitwisseling van beeldende kunst én kunstenaars plaats. Gedurende de maand augustus presenteren 13 Gentse beeldend kunstenaars onder de titel ‘Gentse Gasten’ hun werk op twee historische Haarlemse locaties: De Waag aan het Spaarne en de Kloostergangen van het stadhuis aan de Grote Markt. Vervolgens reizen 18 Haarlemse kunstenaars in september af naar Gent, waar zij van 2 t/m 27 september hun werk presenteren in het wonderschone Citadelpark onder de titel ‘Gent Kleurt Oranje’ tijdens het jaarlijkse kunstfestival dat CAT ter plaatse organiseert.

Bijzonder aan deze uitwisseling is dat de kunstenaars uit Haarlem en Gent, twee steden die overigens beiden bescherming ontvangen van de heilige St. Bavo, direct met elkaar, maar ook met elkaars werk, cultuur en steden in contact komen. Er zal dan ook veel aandacht zijn voor de rol van gast of vreemdeling in de stad, waarmee wordt gerefereerd aan de geschiedenis van Vlaanderen en Haarlem waarin een grote toevlucht van Vlaamse immigranten eind 16de eeuw naar Haarlem kwam om de Spaanse bezetting te ontvluchtten. Zo werd destijds het aantal inwoners van de stad tussen 1575 en 1625 ruim verdubbeld. Zij vonden er een veilig en tolerant onderkomen. Het betekende een enorme bloeiperiode voor Haarlem op economisch en cultureel gebied. Met dit uitwisselingsproject wordt het belang van een goede buur nog maar eens benadrukt.

Deelnemende kunstenaars uit Gent zijn: Werner Aerssens, Lucas Bertels, Lidy De Brouwer, Marina de Jonghe, Gabriele Kliem, Frank Peers, Sintseva Svetlana, Cetin Soner, Lucrèce Surmont, Rita Trefois, Wim Van Aalst, Marianne Vandenberghe en Paul Carlier. De 13 beeldend kunstenaars uit Gent tonen schilderijen en ruimtelijk werk waarin klassieke thema’s op een zeer indrukwekkende en bijzondere wijze verbeeld zijn. Intrigerend zijn met name de serie poppen van Cetin Stoner gebaseerd op mystieke verhalen. Daarnaast imponeert het schilderij “Onnodige dood” van Wim van Aalst, in 2013 in Belgie gekozen als schilderij van het jaar!

De dubbelexpositie in het kader van deze bijzondere uitwisseling wordt op vrijdag 21 augustus feestelijk ingeluid vanaf 15.00 uur in De Waag en vanaf 16.00 uur in de Kloostergangen door Jack van der Hoek, Wethouder Cultuur van de Gemeente Haarlem en Willem Bongers-Dek, literatuurwetenschapper en adjunct-directeur van de organisatie deBuren. Deze tentoonstelling is op beide locaties te bezichtigen tot en met vrijdag 28 augustus 2015, de openingstijden van De Waag zijn donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur en van De Kloostergangen maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. Zie ook www.catgent.be en www.facebook.com.kunstzijonsdoel