Persbericht | Exposities verbonden door Passie en Kunst

februari 13, 2015 • KZOD Persberichten 2014, KZOD Persberichten 2015, Nieuws • Gezien: 1088

Geïnspireerd door het succes van de recente opzienbarende (laatste) tentoonstelling van het kunstenaarsechtpaar Kees Okx (onlangs overleden) en Helene van Dongen,organiseert de Haarlemse Kunstenaarsvereniging KZOD de komende weken een tweetal exposities in Haarlem waarbij combinaties van het werk van mannelijke en vrouwelijke exposanten centraal staan.

In de Waag aan het Spaarne exposeren een tweetal zeer bevriende beeldend kunstenaars onder het thema Expressiviteit: Marjanne Termorshuizen uit Sassenheim toont haar portretten vol zeggingskracht naast een aantal kleurrijke interieurschilderijen terwijl haar “kunstenaarsmaatje” Hans Duivenvoorden uit Hillegom pentekeningen en aquarellen laat zien met poëtische en humoristische taferelen uit het dagelijks leven.

In de Kloostergangen binnen het Stadhuis aan de Grote Markt tonen zeven kunstenaarsparen hun werk. Door maar liefst het werk van al deze veertien beeldend kunstenaars te bestuderen, bestaat in ieder geval de mogelijkheid om dieper in te gaan op het gehanteerde begrip “kunstenaars(echt)paar”. Bij de verbondenheid in kunst kunnen immers allerlei aspecten een rol spelen. Zij kunnen onderling samenwerken in een bepaald kunstwerk, elkaar stimuleren of elkaars ideeen zelfs overnemen, zich in een identieke richting ontwikkelen maar ook volledig een andere artistieke kant opgaan. Voor de aandachtige toeschouwer bestaat de mogelijkheid om aan de hand van toegevoegde anekdotes iets van onderlinge afhankelijkheid en de daaraan gerelateerde beinvloeding te bespeuren. Maar voor een buitenstaander blijft het moeilijk om dit proces volledig te doorgronden. Zeker op dit gevoelige terrein waar creativiteit, liefde en compassie zeer verweven kunnen zijn.

De zeven kunstenaars(echt)paren zijn: Christine Peursum & Hannes Kuiper, Anna Fokkema & Walter van Dieren, Monique Dukker & Richard Kuiper, Marjan van Berkel & Joop Rooyers, Ada Kors & Leo van Velzen, Afke Spaargaren & Kees Kalkman en Joke Kokkelkoren & Otto van Os. Het werk van deze veertien beeldend kunstenaars is in de Kloostergangen te bezichtigen vanaf woensdag 18 februari tot en met vrijdag 27 maart; de openingstijden zijn gedurende de werkdagen vanaf 08.00 uur tot 17.00 uur. Deze tentoonstelling in het Stadhuis zal op vrijdag 20 februari om 16.00 uur muzikaal worden geopend door o.m. Haarlems bekende saxofonist Fred Leeflang. De feestelijke opening van de Expositie Expressiviteit in de Waag vindt plaats op zondag 22 februari om 16.00 uur, deze tentoonstelling loopt vanaf donderdag 19 februari t/m zondag 8 maart (openingstijden donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur). Zie verder:  www.facebook.com/kunst.zijonsdoel.

Jan Reijnders

  • Christine Peursum
  • Hannes Kuiper
  • Marjanne Termorshuizen

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This