Publieksprijs en Juryprijs voor modeltekeningen

De kunstenaarsvereniging KZOD (“Kunst Zij Ons Doel”) biedt al bijna 200 jaar gelegenheid tot tekenen naar levend model. De tweede etage van het monumentale pand De Waag aan het Spaarne in Haarlem is daartoe ingericht als tekenzaal. De komende drie weken exposeren 19 tekenaars werk dat gedurende het afgelopen jaar is gemaakt. De werken tonen vrouwen en mannen in allerlei posities, gekleed of ongekleed. Bezoekers kunnen tijdens de gehele expositieperiode hun waardering uiten door een stem uit te brengen op het volgens hen mooiste, opvallendste of origineelste werk.

Op zondag 18 juni vindt een feestelijke fini sage plaats. Er worden die middag om 16:00 uur twee prijzen uitgereikt. De Publieksprijs aan de beeldend kunstenaar met de meeste stemmen van de bezoekers aan de Waag gedurende de drie voorgaande weken en de z.g. Vak prijs aan de beeldend kunstenaar met de beste beoordeling door een jury van vakkundige – landelijk bekende – kunstenaars.

Over bijna 200 jaar tekenen in de Waag kan nog het volgende verteld worden: tekenen nam in vroegere jaren al een zeer belangrijke plaats in. KZOD ontstond immers zo’n twee eeuwen geleden uit het z.g. “Teekencollegie”, ook wel bekend als de Stads Teekenacademie. In de Waag kunnen tekenaars drie keer in de week terecht om hun vaardigheid en creativiteit op tekengebied alle kans te geven. En in de maand juni start KZOD met het Place du Tetre project: gezamenlijk portrettekenen in de Haarlemse Hofjes. Op zaterdagmiddag 10 juni in het Proveniershofje aan de Grote Houtstraat.

De volgende tekenaars exposeren in de Waag een selectie van hun eigen modeltekeningen: Mary Admiraal, Femke Bartman, Paula van Berkum, Lucia Bleeker, Peter Brunsmann, Peter van Dam, Rob Daniels, Hans Duivenvoorden,  Marja ten Hoorn,  Francisca Janssen, Saskia Kluft, Ellen Kooi, Yvette van Nes, Arend Reinink, Frank Ross, Ineke van de Schuit, Barbara Schröder, Afke Spaargaren en Nettie Veen.

De tekeningen zijn vanaf donderdag 1 juni tot en met zondag 18 juni 2017 te bezichtigen in de Waag (Spaarne 30), open van 13:00 uur tot 17:00 uur..

Openingstijden donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Zie verder www.facebook.com.

Jan Reijnders

Modeltekening Arend Reinink

Modeltekening Ineke van de Schuit

Modeltekening Peter van Dam