Publieksprijs en Juryprijs voor modeltekeningen

De Haarlemse kunstenaarsvereniging KZOD (“Kunst Zij Ons Doel”) biedt al bijna 200 jaar gelegenheid tot tekenen naar levend model. De tweede etage van het monumentale pand De Waag aan het Spaarne in Haarlem is daartoe ingericht als tekenzaal. De komende drie weken exposeren 23 tekenaars werk dat gedurende het afgelopen jaar is gemaakt. Bezoekers kunnen tijdens de gehele expositieperiode hun waardering uiten door een stem uit te brengen op het volgens hen mooiste, opvallendste of origineelste werk.

Op maandag 2 april (2e Paasdag!) vindt een feestelijke finissage plaats. Er worden die middag om 16.00 twee prijzen uitgereikt. De Publieksprijs aan de beeldend kunstenaar met de meeste stemmen van de bezoekers aan de Waag gedurende de drie voorgaande weken en de z.g. Vakprijs aan de beeldend kunstenaar met de beste beoordeling door een jury van vakkundige – landelijk bekende – tekenaars.

Over bijna 200 jaar tekenen in de Waag kan nog het volgende verteld worden: tekenen nam in vroegere jaren al een zeer belangrijke plaats in. KZOD ontstond immers zo’n twee eeuwen geleden uit het z.g. “Teekencollegie”, ook wel bekend als de Stads Teekenacademie. In de Waag kunnen tekenaars vijf keer in de week terecht om hun vaardigheid en creativiteit op tekengebied alle kans te geven.

De volgende tekenaars exposeren in de Waag een selectie van hun eigen modeltekeningen: Mary Admiraal, Pauline Blankevoort, Peter Brunsmann, Rob Daniels, Walter van Dieren, Hans Duivenvoorden,  Marja ten Hoorn,  Francisca Janssen, Saskia Kluft,  Coby Kluitman, Joke Kokkelkoren,  Ellen Kooi, Jos Kooren, Marcel Kooij, Erna van Mulligen, Kate Maslowska, Yvette van Nes, Frank Ross, Barbara Schroder, Saskia Vellekoop, Cora Verhoog, Jose van Waarde en Femke van der Zee.

De tekeningen zijn te bezichtigen vanaf donderdag 15 maart tot en met maandag 2 april (2e Paasdag) in de Waag (Spaarne 30).

Openingstijden donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Zie verder www.facebook.com

Jan Reijnders

Modeltekening Hans Duivenvoorden

Modeltekening Jos Kooren