Burgemeester Heiliegers reikt KZOD-Tekenprijs uit

De kunstenaarsvereniging KZOD (“Kunst Zij Ons Doel”) biedt al bijna 200 jaar gelegenheid tot tekenen naar levend model. De tweede etage van het monumentale pand De Waag aan het Spaarne in Haarlem is daartoe ingericht als tekenzaal. Vanaf Hemelvaartsdag (14 mei) tot en met Tweede Pinksterdag (25 mei) exposeren 20 beeldend kunstenaars werk dat in het afgelopen jaar is gemaakt. De werken tonen vrouwen en mannen in allerlei posities, gekleed of ongekleed. Bezoekers kunnen gedurende de gehele expositieperiode hun waardering uiten door een stem uit te brengen op het volgens hen mooiste, opvallendste of origineelste werk.

Op Tweede Pinksterdag vindt een feestelijke finissage plaats. In de tekenzaal is die middag te zien hoe naar model getekend wordt. De kunstenaar met de meeste stemmen (winnaar van de Publieksprijs) ontvangt op Tweede Pinksterdag om 16.30 uur de KZOD-Tekenprijs uit handen van Pieter Heiliegers, burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Over bijna 200 jaar tekenen in de Waag kan nog het volgende verteld worden: tekenen nam in vroegere jaren een zeer belangrijke plaats in. KZOD ontstond immers zo’n twee eeuwen geleden uit het z.g. “Teekencollegie”, ook wel bekend als de Stads Teekenacademie. Destijds werden er zelfs aparte tekenavonden voor gekleed model en voor naaktmodel georganiseerd. Om aan het laatste deel te nemen werd een zeer strenge selectie toegepast. Nieuwe leden bijvoorbeeld mochten in geen geval een naaktmodel zien, laat staan tekenen! Naast model werd er ook naar gipsen beelden getekend. Modeltekenen in de Waag staat voor een lange traditie waarin leden destijds zelfs verplicht waren een bijdrage te leveren aan het z.g. jaarlijkse tekenalbum. De inrichting van de monumentale tekenzaal is antiek en sober, maar voldoet nog steeds voor het doel. Leden van KZOD kunnen twee keer in de week terecht om hun vaardigheid en creativiteit op tekengebied alle kans te geven. En gasttekenaars mogen tegen een vergoeding meedoen. KZOD kan op meer dan twintig personen uit de regio een beroep doen om model te staan.

De volgende tekenaars exposeren een selectie van hun eigen modeltekeningen: Mary Admiraal, Peter Brunsmann, Cora Verhoog, Hans Duivenvoorden, Joke Kokkelkoren, Arend Reinink, Marjanne Termorshuizen, Nettie Veen, Rob Daniels, Marja ten Hoorn, Margriet Hunsche, Yvette van Nes, Lucy Steen van der Schuit, Walter van Dieren, Saskia Vellekoop, Wim Vellekoop, Francisca Janssen, Lizan van Dijk en Barbara Schröder. Zie verder www.facebook.com/kunst.zijonsdoel.

Jan Reijnders