Befaamd kunstenaarsduo exposeert in de Waag

Onder de titel “Spiegelingen van de verbeelding” vindt de komende twee weken in de Waag aan het Spaarne te Haarlem een bijzondere tentoonstelling van het in Frankrijk woonachtige en werkende kunstenaarsduo Kees Okx en Hélène van Dongen plaats.

Spiegelingen symboliseren menselijke eigenschappen: verdriet, vreugde, kennis, angst, trots, enz. Van oudsher spelen spiegels een rol in sprookjes en volksvertellingen over goden en verdwenen beschavingen. Een boeiend gegeven in de Narcissus mythe is de spiegeling in het water. De duivel kan zich ook in een spiegel verbergen. Misschien is de vereenzelviging met een spiegelbeeld een poging om intens te onderzoeken. Okx en Van Dongen kozen dan ook voor hun uitnodigingskaart een kap- of scheerspiegel, waarin je dagelijks kijkt en tersluiks om een antwoord vraagt. Zo vergaat het ook met hun creatieve bezigheden. Okx en Van Dongen zijn graag op plaatsen met een bijzondere uitstraling, die hen steeds opnieuw inspireren. Ze exposeerden o.a. in geheimzinnige kapellen, oude kerkjes, wonderlijke paleizen en dromerige schepen.

“Zij prikkelen zintuigen en de verbeelding”, zegt Okx. In de vrije natuur werken zij het geheel verder uit en krijgen de beelden vorm. “In de natuur kan ik me goed los maken en me concentreren om tot een soort creatief centrum te komen”, voegt Okx hieraan toe. De keramische beelden van Hélène van Dongen vertellen het verhaal van de aarde, het water en het vuur. Zij zegt:”De zware klei wil ik graag verheffen tot een vrij beeld, waarin stilte, licht en schaduw verenigd zijn”.

Beide kunstenaars willen verwonderen en al werkend een oneindige droom voortzetten. Zij laten zich niet afleiden door definitieve patronen. “Ons werk is als een organisch groeiproces. Het is een weergave van het je laten meeslepen door de natuur”, meent Okx. “Het gevoel van de betrekkelijkheid probeer ik te behouden, want de aarde is immers minstens vier miljard jaren oud”. Het werk van Okx en Van Dongen is als complementair te beschouwen. De kleuren en de vormen vullen elkaar aan.
De recente werken van Kees en Hélène zijn vanaf donderdag 25 september t/m zondag 5 oktober te bezichtigen in de expositieruimte van de Waag, Spaarne 30 te Haarlem. (openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur) De feestelijke opening vindt plaats op zondag 28 september om 16.00 uur. Zie verder www.keesokx.com en www.helenevandongen.com.