Beeldgedichten is het thema van de komende tentoonstelling in de historische Kloostergangen van het Haarlemse Stadhuis aan de Grote Markt. Met deze expositie gaan, zoals op de uitnodigingskaart vermeld staat, poëzie en beeldende kunst een diepgaande verbinding aan. Bij een aantal werken is dat ook letterlijk het geval: schilderijen waarin poëzie en afbeelding in elkaar overvloeien, zoals in het werk van Hanneke Franken en Rob Clous waarbij in beide werken een humoristische ondertoon overheerst. Maar het merendeel van de 19 exposerende beeldend kunstenaars heeft gekozen voor separate uitvoeringen waarbij zij zich door dichters hebben laten beïnvloeden en vice versa. De leden van kunstenaarsvereniging KZOD zijn de uitdaging aangegaan en hebben deze twee disciplines op geheel eigen wijze met elkaar verenigd.

Met name bij een drietal exposanten is er sprake van een poëtische wisselwerking tussen schilderij en gedicht; zoals het werk van Jose van Waarde bij het gedicht van Annette van den Bosch, het werk van Griet Halbertsma bij het gedicht van Anneruth Wibaut en het werk van Afke Spaargaren bij het gedicht van Jorge Luis Borges. Daarentegen worden “eigen” gedichten met oorspronkelijke overpeinzingen veelal gecombineerd met meer abstract werk. Onder meer bij Arjan Bosch, een vriend van Lizan van Dijk en een kleindochter van Jacintha Reijnders. Een bijzondere combinatie vormt zonder meer het schilderij “Jeder Engel ist schreklich” van Lia Kok met het korte aangrijpende gedicht van Antje Krog uit Zuid Afrika.

De 19 exposerende leden van kunstenaarsvereniging KZOD zijn: Mary Admiraal, Arjan Bosch, Rob van Bruggen, Rob Clous, Emilio Sanchez Diaz, Lizan van Dijk, Hanneke Franken, Frouwine de Graaff, Griet Halbertsma, Aureen Harthoorn, Arnold Janssen, Olga van der Klooster, Coby Kluitman, Lia Kok, Jacintha Reijnders, Afke Spaargaren, Willemien Spook, Jose van Waarde en Femke van der Zee.

Deze verrassende en gevarieerde tentoonstelling is te bezichtigen vanaf woensdag 21 februari tot en met vrijdag 6 april 2018 en zal op feestelijk wijze geopend worden door Stadsdichter Willemien Spook.

Openingstijden: werkdagen vanaf 08.00 tot 17.00 uur.

KZOD ook op www.facebook.com.

Jan Reijnders