De komende weken exposeren zes nieuwe leden van de Kunstenaarsvereniging KZOD (“Kunst Zij Ons Doel”) in het historische gebouw De Waag aan het Spaarne te Haarlem. Als een van de oudste kunstenaarsverenigingen van ons land maakt KZOD de laatste jaren een gestage instroom door van nieuw talent, hetgeen zonder meer van toepassing is op dit zestal beeldend kunstenaars, afkomstig uit de gehele regio. Toeval of niet, de inbreng van de 4 vrouwelijke beeldend kunstenaars onderscheidt zich qua onderwerp en uitwerking in hoge mate van de 2 mannelijke collega’s.

De werken van Eveline, Jolanda, Larissa en Miep kunnen als zeer fantasievol, verrassend en gevarieerd qua thema worden bestempeld. Miep den Haan uit Hoofddorp geniet bekendheid met werken waarin zij mens en dier in een kwetsbare rol toont. In haar ge-exposeerde schilderijen blijven veel onderwerpen letterlijk in de lucht hangen, ze zijn bijzonder qua uitwerking met oog voor details. Het resultaat: mooie licht-donkerbeelden met een bijzonder effect.

Weer geheel anders dan de kleurrijke collages van Eveline Vos waarbij de aandachtige kijker steeds op het verkeerde been wordt gezet. Een bewust streven naar vervreemding zo luidt  het adagio van Eveline. Zowel bij Larissa Neslo als bij Jolanda Kanters is er sprake van een soort zoektocht in tijd en ruimte. Bij Jolanda (schilderijen en foto’s) zelfs letterlijk: zij gaat er vaak “op uit” om zich door mens en omgeving te laten inspireren hetgeen resulteert in werken met een interessant thema als “De maakbare mens”. Bij Larissa Neslo is veel meer sprake van een innerlijk zoekproces. Een verdiepen in “het bewustzijn” speelt daarbij een belangrijke rol, daarnaast is zij gefascineerd  door andere culturen, mythen en sprookjes. Kortom: een beeldend kunstenares met een geheel eigen handschrift!

Geheel afwijkend qua stijl en onderwerp zijn de portretten van Sam de Jongh en Marcel Kooij. Sam de Jongh exposeert een 4-tal grote portretten van vrouwen waarbij bescheiden lichte tinten veelal de boventoon voeren. Goed en vakkundig geschilderd.  Qua kleurpalet weer heel anders dan het werk van Marcel Kooij uit Bennebroek die met zijn ingetogen en verfijnde tekeningen de bezoeker van de Waag tot zorgvuldig bestuderen noopt. Samenvattend: een interessante tentoonstelling waarbij in het werk van 6 nieuwe leden geheel uiteenlopende stromingen te ontdekken zijn.

De werken van dit zestal nieuwe leden is te bezichtigen vanaf zaterdag 12 januari tot en met zondag 27 januari  in Galerie De Waag – Spaarne 30 te Haarlem. De  openingstijden zijn – met uitzondering van de 1e week – donderdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

De feestelijke opening van deze tentoonstelling door voorzitter Ellen Wolff vindt op zondag 13 januari om 15.00 uur plaats tijdens de  nieuwjaarsreceptie van de kunstenaarsvereniging. Het Bestuur van KZOD nodigt alle kunstliefhebbers uit het glas te heffen op een kunstzinnig en kleurrijk 2019. Zie ook KZOD op Facebook.

Jan Reijnders

Eveline Vos

Eveline Vos

Larissa Neslo

Larissa Neslo

Marcel Kooij

Marcel Kooij

Miep den Haan

Miep den Haan