Kunstenaarscollectief Velsen in de Waag

april 20, 2018 • Home Grid, KZOD Persberichten 2018 • Gezien: 583

Kunst uit de IJmond

Tijdens de komende weken exposeren negen leden van het Kunstenaars Collectief Velsen (KCV) hun schilderijen en ruimtelijk werk in de sfeervolle expositiezaal van Galerie De Waag aan het Spaarne te Haarlem. Het Collectief heeft z’n vestiging in het historische “Raadhuis voor de Kunst” in de oude dorpskern van Velsen-Zuid. Een plek waar de creativiteit kennelijk in alle vormen tot ontplooiing komt, gelet op het veelzijdige werk dat het collectief in de Waag laat zien, waarbij in een aantal werken duidelijk een vleugje “IJmond signatuur” waarneembaar is.

Henk Zwanenburg schetst veelal landschappen met daarin voertuigen, soms bijna fotografisch weergegeven, waarbij de omgeving, met een duidelijke knipoog richting de impressionisten, in afwijkende kleuren en wilde streken wordt geschilderd. Soms met zwaar vertekende perspectieven. Door de manier van werken maakt Henk er een modern sprookje van. Renske de Jong maakt doorgaans foto’s van de natuur doch zwerftochten in de havens van IJmuiden resulteren in een verrassende serie “mooi van lelijkte”. Intrigerend zijn eveneens de foto’s van Dianne Vivian Robinson, gepresenteerd in een totaalbeeld als drieluik. “Alsof de tijd lijkt verlaten” is de titel van het werk van Annelies van Nieuwmegen. Door een combinatie van verschillende technieken als collage, mono-print en fotografie ontstaat een gelaagdheid die past bij de geschiedenis van een verlaten stad.

De Ontmoeting is de titel van een schilderij van Afke Spaargaren , een werk dat vorig jaar op de Dag van de Ontmoeting in Haarlem tot een boeiend vraag en antwoordspel tussen toeschouwers en kunstenares leidde. Kees Kalkman toont druksels, gesneden sjablonen en van blockprint inkt voorziene verfrollers. Zij vertellen de legenden van de zestiende-eeuwse Praagse rabbi Löw en de door hem voor de bescherming van de joodse gemeenschap in het leven geroepen Golem. Voor Winnie Meijer-Rob zijn vogels in de media, (vogelgriep, friponil-affaire etc.), een bron van inspiratie. Met een kritische noot besteed zij veel aandacht aan vormgeving, kleur en detail. Voor de expositie in de Waag heeft zij de handgevormde keramische vogels gebroken, verlijmd en gitzwart gemaakt om hun uitzichtloze  leven te verbeelden. Yvonne Piller, bekend van bronzen beelden van mens en dier, toont tijdens deze expositie een aantal van haar  vogelbeelden. Petra Meskers toont een tableau van kleine werkjes. Gemengde techniek waarbij geconserveerde en gepigmenteerde vissenhuiden zoals leng, kabeljauw, zalm en tong gebruikt worden, soms op een achtergrond van handgeschept Kozo papier.

De werken van deze negen beeldend kunstenaars zijn te bezichtigen vanaf donderdag 26 april tot en met zondag 13 mei(openingstijden: 13.00 tot 17.00 uur) in Galerie De Waag – Spaarne 30 te Haarlem.

Feestelijke opening op zondag 29 april om 16.00 uur door Frank Dales, Burgemeester van de Gemeente Velsen

Zie ook www.kunstenaarscollectiefvelsen.nl, de uitnodiging en KZOD op facebook.

Jan Reijnders / Petra Meskers

Bovenstaand kunstwerk van Kees Kalkman.

Annelies van Nieuwmegen

Annelies van Nieuwmegen

Dianne Vivian Robinson

Dianne Vivian Robinson

Afke Spaargaren

Afke Spaargaren

Henk Zwanenburg

Henk Zwanenburg

Petra Meskers

Petra Meskers

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This