Expositie “ONTMOETING IN BEELD” in de Kunstacademie Haarlem, Kleine Houtweg 47

Tekeningen, schilderijen, foto’s en objecten van 14 KZOD leden, afgestudeerd aan de Kunstacademie.
De expositie is van 17 t/m 31 oktober (do–zo van 13:00 tot 17:00 uur).

Zondag 17 oktober wordt de expositie om 16.00 uur feestelijk geopend.

In het kader van het 200-jarig bestaan van de kunstenaarsvereniging Kunst Zij Ons Doel (KZOD) organiseren 14 ex-studenten een expositie op de plek, waar zij beeldend kunstenaar werden.

Er is werk te zien van Marion Boon, Marie-Thérèse Dijkman, Miep den Haan, Eveline Hardeman, Aureen Harthoorn, Trude Hol, Marja ten Hoorn, Mary Huijg, Jolanda Kanters, Lia Kok, Anneke Koster, Anne-Greet List, Annet Verplanke en Otie van Vloten.

De Kunstacademie Haarlem is een particulier initiatief en geen geaccrediteerde academie. Maar de lat ligt hoog. De studenten worden vijf jaar uitgedaagd om anders te werken en een eigen visie te ontwikkelen. Oprichter en huidig directeur Pieter Berkhout: “Een vakopleiding voor mensen die hele goede beeldende kunst willen maken. We zijn slechts gebonden aan één ding: kwaliteit.” Sommige studenten hebben zich na de studie aangesloten bij kunstenaarsvereniging Kunst Zij Ons Doel. De een al snel, de ander pas na jaren. Om het gevoel vast te houden? Van het gezamenlijk bezig zijn met het maken van kunst?

Zij zijn geballoteerd en opgenomen in een kunstenaarsvereniging waar al 200 jaar naar model wordt getekend in de historische Tekenkamer in De Waag. Een kunstenaarsvereniging die het hele jaar door exposities organiseert op twee prachtige plekken in de stad. Soms vindt een uitwisseling met het buitenland plaats of doen leden mee aan culturele activiteiten in de stad Haarlem. Een oude, maar levendige kunstenaarsvereniging.

Maar wat is de invloed van de academie (geweest) op het werk van de 14 kunstenaars? Wat zijn zij nooit vergeten? Dat laten zij zien op de expositie ‘Ontmoeting in beeld’.

Tentoonstelling ‘Ontmoeting in Beeld’, 14 afgestudeerden van Kunstacademie Haarlem,
nu KZOD-leden, te zien van donderdag t/m zondag 13:00–17:00 uur,
Kunstacademie Haarlem, Kleine Houtweg 47, Haarlem.
Van 17 t/m 30 oktober 2021

Eveline Hardeman

Anneke Koster

Aureen Harthoorn