Tussen Zwart en Wit is het thema van de komende tentoonstelling in de historische Kloostergangen van het Haarlemse Stadhuis aan de Grote markt. Met deze expositie haken 22 beeldend kunstenaars in op een thema dat ruimte biedt voor tal van invalshoeken: simpelweg over zwart, wit en grijstinten of in abstracte zin over alle nuances in helderheid. En over de lichtheid of grauwheid van het dagelijks bestaan. Zoals op de uitnodigingskaart omschreven wordt: een overkoepelend thema met ruimte voor een geheel eigen invulling.

De buitenwereld zal geneigd zijn zwart-wit te associëren met saaiheid en starheid en grijs met kleurloosheid doch de werken van de deelnemende kunstenaars bewijzen geheel het tegendeel. Diverse werken in zwart, wit en grijstinten tonen mooie, sterke patronen waarbij vooral het accent op vorm, sfeer en licht is gelegd. Treffend voorbeeld hiervan zijn simpele penseeltekeningen van fietsende en wachtende personen van Hanneke Franken, de bevreemdende inkttekeningen van kinderen en jong volwassenen van Rob Daniels en de landschappen van Alex Buswijller. Dit laatste ziet Alex als een proces van balanceren met vorm en leegte, waarbij hij vanuit het lichtste grijs naar vormen zoekt en de leegte wit laat om – zoals hij poëtisch omschrijft – het zand te laten stuiven of een verstild spiegelend moment te krijgen bij een duinmeer. Ook in het werk van Jacqueline van Rosmalen met als titel “Helder maar grijzer” (gebaseerd op het gedicht “de zomer is grijzer deze zomer”) vormt de natuur de inspiratiebron.

Opmerkelijk bij een aantal werken is een sterke contrastwerking, bijvoorbeeld bij de werken van Olga van der Klooster, de sculpturen van Marja Verhage en bij het beklemmende beeld van Astrid Keijser met de titel “Desperate” (geïnspireerd door “De Schreeuw” van Munch): een wit hoofd ingeklemd tussen twee zwarte handen. Het werk “Stadsjungle bij ochtendgloren” van Jacintha Reijnders kan men als de verbeelding van een verwilderd en vervuild stadslandschap zien: een collage van mysterieuze scheef staande objecten in een scala van grijstonen.

De exposerende KZOD kunstenaars zijn: Marjan van Berkel, Alex Buswijler, Rob Daniels, Margot Dukker, Lizan van Dijk, Hanneke Francken, Coby Kluitman, Marja ten Hoorn, Mapje Keereweer, Astrid Keijser, Olga van der Klooster, Helene Koopmans, Eva van Lis, Henk-Claire Loeffen, Jan Nijland, Jacintha Reijnders, Jacqueline van Rosmalen, Marja Verhage, Annet Verplanke, Connie Vlasveld, Annette Vorderhake en Jose van Waarde.

De tentoonstelling is (gedurende werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur) te bezichtigen vanaf
woensdag 8 februari t/m vrijdag 24 maart 2017 in de Kloostergangen van het Stadhuis in Haarlem
(Grote Markt 2).

De opening op vrijdag 10 februari zal om 16.00 uur worden verricht door Haarlems nieuwe stadsdichter Willemien Spook.

Like ons op facebook.com.

Jan Reijnders