Kunst op papier in de Kloostergangen

mei 5, 2019 • Home Grid, KZOD Persberichten 2019 • Gezien: 368

Gedurende de komende voorjaarsweken exposeren 18 beeldend kunstenaars van  KZOD in de Kloostergangen van het Haarlemse Stadhuis. Met werken onder een overkoepelend thema: Kunst op papier, een thema waarbij het accent duidelijk ligt op de ondergrond van de kunstwerken. Papier fungeert immers al eeuwen als “drager” voor tekeningen en andere grafische uitingen. De werken lopen dan ook uiteen van zuiver figuratief tot geheel abstract. Vermeldingswaardig is de ontwikkeling in de papierkunst gedurende  de afgelopen jaren, waarbij kunstwerken (veelal 3-dimensionaal), opgebouwd worden uit papier. Papierkunst staat zeer in de belangstelling, gelet op de door Museum Rijswijk georganiseerde Holland papier Biennale en Coda Paper Art in het CODA Museum in Apeldoorn.

Voorbeeld van de laatste categorie papierkunst vormt het werk “So far Away” van Francisca Janssen bestaande uit verschillende lagen papier, met verwijzingen naar verhalen, herinneringen en beschilderd met beelden die, zo omschrijft Francisca, doen verlangen naar verre verten en zonsondergangen. Bij Jacqueline van Rosmalen hebben eigen foto’s haar inspiratiebron gevormd met als resultaat een werk met als titel “Leycesteria Formosa”, uitgevoerd in houtskool en aquarelpotlood. Interessant is de uitleg van Larissa Neslo bij haar werk “The Butterfly Effect”, waarbij het vouwen van papier een rol speelt. Een verhaal over het oneindig blijven vouwen, over de eerste vouwen die het eindresultaat bepalen, over afwijkingen in het vouwen culminerend  in haar filosofische gedachte: is de mens een resultaat van het vlindereffect van elke vouw of zijn wij net iets perfecter gevouwen dan een aap?

Onder de vele papiersoorten is er voor fotografen fotopapier, alhoewel andere soorten papier daar ook voor gebruikt kunnen worden. Een drietal fotografen onder de leden tonen tijdens deze tentoonstelling hun creaties. Waarbij Adriaan Brand simpele onderwerpen zoals een fietsstuur en lieve heersbeestjes toont in tegenstelling tot Rob van Bruggen met een intrigerend werk over een vermeende “Monet-robbery”. Rosa Navarro toont in haar werk op ingetogen wijze waaiers van papier. De exposerende kunstenaars zijn Mary Admiraal, Lucia Bezemer, Adriaan Brand, Rob van Bruggen, Trude Hol, Marja ten Hoorn, Mary Huijg, Francisca Janssen, Sam de Jongh, Coby Kluitman, Joke Kokkelkoren, An Luthart, Rosa Navarro, Larissa Neslo, Jacqueline van Rosmalen, Marion Ruting, Ellen Wolff en de onlangs overleden keramiste/schilderes Mieke Mostermans.

Tijdens de opening zal haar vriendin Sarah Maernhoudt een gedicht van Mieke voordragen. De expositie in De Kloostergangen (Grote Markt 2) is gedurende alle werkdagen (van 08.00 tot 17.00 uur) te bezichtigen vanaf woensdag 8 mei t/m vrijdag 14 juni  2019.

De opening vindt plaats op vrijdagmiddag 10 mei om 16.00 uur met muzikale bijdrage van Nora Farkas (viool) en Wim van Hattem (piano). Zie ook www.facebook.com.

Jan Reijnders

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This