Kunst & Ambacht tijdens Monumentendagen

augustus 29, 2015 • Home Grid, KZOD Persberichten 2015 • Gezien: 718

Exposities in De Waag en De Kloostergangen

Het thema van de landelijke Open Monumentendagen luidt dit jaar “Kunst & Ambacht”, thema van het landelijk evenement waar de kunstenaarsvereniging KZOD, residerend in De Waag, al gedurende vele jaren een speciale tentoonstelling aan wijdt.

De 14 deelnemende leden exposeren hun werken dit jaar zowel in de Waag aan het Spaarne als in de Kloostergangen van het Stadhuis aan de Grote Markt. Een thema dat beide locaties ook dit jaar weer op het lijf is geschreven, gelet op de bijzondere architectuur, de historische achtergrond en de decoratieve ornamenten van zowel De Waag als De Kloostergangen.

Inspiratiebronnen te over bij veel exposanten: Cora Verhoog (Bloemendaal) en Jose van Waarde (Heemstede) verwijzen naar de Arts & Crafts beweging uit Engeland (een 19e eeuws protest tegen de industrialisatie) en tonen tegels en gebakken ornamenten versierd met florale motieven en imaginaire kroonluchters. Het werk van Jacqueline van Rosmalen (Hoofddorp) met als achtergrondmotief echt kant, gezeefdrukt op papier met de titel Vermeer Revisited, verwijst naar De Kantwerkster van Vermeer.Helene Koopmans (Amsterdam) verwerkt op ambachtelijke wijze architectonische gegevens en thema’s van Leonardo da Vinci in haar linoleumsneden. Jacintha Reijnders (Heemstede) toont twee van de zeven deuren uit het 17e eeuws sprookje en (Bartoks Opera) Blauwbaards Burcht. Voorts is er werk te bewonderen van Afke Spaargaren en Marja ten Hoorn uit IJmuiden, Coby Kluitman en Rob Clous uit Haarlem, Jan Nijland uit Hoorn, Mary Admiraal (Heemskerk), Theo Schouten (Hindeloopen) en
Vera Bruggeman (Heemstede).

Een wel heel bijzondere activiteit vindt gedurende beide “open dagen” (zaterdag 12  en zondag 13 september) in de tekenzaal van De Waag plaats. Afke Spaargaren en Marja ten Hoorn organiseren daar een workshop onder het motto “Bouw een eigen Stad”: bezoekers worden uitgenodigd met behulp van bouwplaten en materiaal een huis te bouwen, tezamen vormen deze een hele stad. Deze maquette vormt tijdens beide “open dagen” een integraal onderdeel van de tentoonstelling Kunst & Ambacht.

  • Cora-Verhoog-en-Jose-van-Waarde
  • Jacintha-Reijnders-Blauwbaards-Burcht
  • Jacqueline-van-Rosmalen-Vermeer-Revisited
  • Jan-Nijland-2015
  • Rob-Clous-september-1

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This