Gedurende de komende voorjaarsweken exposeren 17 beeldend kunstenaars in de  Kloostergangen van het Haarlemse Stadhuis met werken onder een overkoepelend thema: Vergankelijkheid. Een thema dat bij voorbaat nieuwsgierig maakt naar wat voor schilderijen en beelden men in deze historische ruimte kan verwachten. De 17 leden van kunstenaarsvereniging KZOD hebben het thema vooral geassocieerd met begrippen als leven en dood waarbij met name het proces van verandering, veroudering  een rol speelt.

Een aantal exposanten zoals Margot Dukker en Miep den Haan brengen het verouderingsproces in hun schilderijen duidelijk in beeld. Bij beide beeldend kunstenaars spelen confrontaties in ziekenhuizen in het verleden hierbij een rol: bij Miep als verpleegkundige, bij Margot als anatomische tekenares. Daarnaast zijn er exposanten die in hun werk vooral de vergankelijkheid in de natuur uitbeelden. Bij Marja ten Hoorn, Mieke Mostermans en Monique Dukker zijn dat verwelkte bloemen. Daarnaast fotografeert Monique al jaren alles wat zij in de natuur op haar weg vindt, zoals schedels en botten, zodat zij, zoals zij het omschrijft, de toeschouwer deelgenoot kan maken van de wonderlijke wereld met eigen kleuren en vormen. Dit aspect vindt men eveneens terug in het werk van Ada Kors die in Groenland 300 jaar oude mummies in een ijs-grot fotografeerde.

Zeer afwijkend hiervan is de verbeelding van het thema door Larissa Neslo, sprookjesachtige uitwerkingen waarin, aan de hand van oude legendes,  het accent wordt gelegd op een eeuwigdurende verandering. De schoonheid van het proces van vergankelijkheid krijgt in het werk van Larissa een geheel eigen plaats. Dat alles op aarde van voorbijgaande aard is maakt deze tentoonstelling zeker duidelijk. Marian van Berkel vat het gehele proces treffend samen met een schilderij met de titel ”Geen vergankelijkheid zonder groei en bloei”. Geboorte en dood treffend samengebracht!.

De exposerende kunstenaars zijn Mary Admiraal, Marjan van Berkel, Margot Dukker, Monique Dukker, Josee Gouda, Miep den Haan, Marja ten Hoorn, Arnold Janssen, Mapje Keereweer, Helene Koopmans, Ada Kors, Larissa Neslo, Mieke Mostermans, Jan Nijland, Joop Rooijers, Marion Ruting en Willemien Spook.

De tentoonstelling is in De Kloostergangen (Grote Markt 2) gedurende alle werkdagen, van 08.00 uur tot 17.00 uur, te bezichtigen vanaf woensdag 27 maart t/m vrijdag 3 mei 2019.

De opening vindt plaats op vrijdagmiddag 29 maart om 16.00 uur.

Zie ook www.facebook.com

Jan Reijnders

Monique Dukker | Vergankelijkheid