Oscar Wilde is een van de meest geciteerde mensen in de Engelse taal. Hij zei zoveel slimme en diepgaande dingen dat het gemakkelijk is om een geestige quote als een van Wilde’s te accepteren – ook al heeft hij het nooit gezegd. De leden van Oscar Wilde Society zijn vaak gefrustreerd door citaten die aan hem worden toegeschreven, waarna deze nep-quotes online, in theaterprogramma’s en op allerlei geschenkartikelen verschijnen.

Maar – zoals Oscar zeker niet heeft gezegd – If you can’t beat them, join them. In maart lanceerde The Oscar Wilde Society hun eerste Wilde Wit Competition, in samenwerking met The Oldie magazine. De regels waren eenvoudig: Schrijf je eigen citaat dat klinkt als iets wat Oscar Wilde zou kunnen hebben gezegd.

Joke zond deze quote die aan Oscar Wilde toegeschreven had kunnen worden: ‘All great art is the result of beautiful failures‘ waarmee zij een prijs won.
Onderstaand het commentaar van de jury en persoonlijke aanvulling van Joke zelf op het winnen van de prijs.

“Hoewel ik vind dat het winnen van een prijs voor  een tekst niets te maken heeft met KZOD, immers  een vereniging voor beeldende kunstenaars, zal ik er wegens uitdrukkelijk verzoek toch iets over vertellen.

Er was een competitie uitgeschreven door de Oscar Wilde Society in Londen. De opdracht was: Verzin een ‘wit’ (gevatte opmerking) die Oscar Wilde gezegd had kunnen hebben maar nooit gezegd heeft. Er schijnen nogal wat  quotes te circuleren die helemaal niet van hem zijn. Zoals er ook van Dongens en Heijboers en vele andere kunstenaars vervalst zijn. Dus nu was het de bedoeling zo’n fake te maken en daar kon je dan een prijs mee winnen.

Voor mij waren er een paar redenen om mee te doen.
Ten eerste ben ik goed bekend met het werk en leven van Wilde en vind ik het leuk om met taal te spelen. Ik vond het ook een uitdaging om te proberen van Engelstaligen te winnen.
De prijzen trokken mij ook aan: Boeken.  Het getuigt van lef van de Oscar Wilde Society, want wie wil er tegenwoordig nou nog een boek winnen!

Laatst hoorde ik een verhaal over een vader die geschokt was toen zijn dochter vertelde dat ze ‘een boek’ las. Een boek! Daar heb je toch je E-reader voor!
En laat ik nou een boek gewonnen hebben!  Derde geworden uit vierhonderd quotes van honderd deelnemers!
Eerst wilde ik Oscar Wilde iets laten zeggen over het internet of de Brexit zodat de fake meteen duidelijk zou zijn, maar tenslotte werd het dit: “All great art is the result of beautiful failures.

Ik moet zeggen dat hoewel ik geen eerste werd het voor mij toch voelde alsof ik de Oscar zelf gewonnen had! Het juryrapport vermeldde dat ik liet zien dat ‘witticisms can be profound as well as amusing.'”

Joke Kokkelkoren

Wie meer wil te weten wil komen kan de site The Oscar Wilde Society bezoeken.

Namens het bestuur en alle leden, Joke gefeliciteerd!