De komende weken in augustus exposeert Rob Daniëls uit Beverwijk in de fraaie historische expositieruimte in de Waag aan het Spaarne. Met bijzonder nieuw werk, te weten recent gemaakte portretten van personen uit het verleden. Post Jeugd portretten noemt de beeldend kunstenaar deze werken, waarbij hij gedetailleerd uit de doeken doet hoe hij daartoe is gekomen. Doorgaans geen vooraf geplande werken maar portretten die veelal op gevoel of na plotseling opkomende fantasieën zijn ontstaan. Rob streeft er als echte portrettist wel naar om tijdens dit creatieve proces de persoon, die hij onbewust in gedachten heeft, in een laatste fase zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Hoe de persoon er destijds echt heeft uitgezien en een tipje van de sluier van de persoonlijkheid van de geportretteerde op te lichten. Dus meer te tonen dan alleen een treffende gelijkenis.

Het ontstaan-proces van deze portretten wordt door Rob uitvoerig met voorbeelden toegelicht. Daarbij kunnen opgedane ervaringen tijdens poseersessies van invloed zijn. Het toeval kan zeker een rol spelen, een bepaald gezicht doet hem – al schetsend – plotseling denken aan een oude vriend, een ander gezicht op een  gebeurtenis met een familielid na een huiselijk drama in het verleden. Bij het maken van een tekening van een jong meisje voor een wand met hertenkoppen realiseerde hij zich plotseling dat hij onbewust een jeugd portret van zijn grootmoeder had gemaakt. Een spannend traject noemt de beeldend kunstenaar het maken van de portretten waar hij het afgelopen jaar mee bezig is geweest. Een proces van eindeloos arceren in sepia, inkt of zwart krijt en vervolmaking met andere materialen. Met als resultaat: een jeugd portret!

De werken van Rob Daniëls zijn vanaf donderdag 16 augustus t/m zondag 2 september 2018 te bezichtigen in Galerie De Waag, Spaarne 30 te Haarlem.

De openingstijden zijn van donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

De opening vindt plaats op zondag 19 augustus om 16.00 uur.

Zie ook www.robdaniels.nl

Jan Reijnders