Viering jubileum met boek, exposities en brochures

Als je maar liefst 200 jaar bestaat is dat reden voor een feestje. De Haarlemse kunstenaarsvereniging Kunst Zij Ons Doel (KZOD) bestaat sinds 1821 en is daarmee een van de oudste actieve verenigingen op dit vlak in Nederland. In het jubileumjaar verschijnt een boek, op dertien Haarlemse locaties worden exposities gehouden en er rollen twee brochures van de pers.

Bescheiden rol

Terugkijkend op de geschiedenis van KZOD, is de rol die zij binnen de kunstwereld speelde bescheiden. De belangrijkste hoeksteen van de vereniging is locatie De Waag. Dit unieke uit grijze Ardenner hardsteen opgetrokken gebouw stamt uit het eind van de zestiende eeuw en neemt een markante plaats in tussen de vele andere historische gebouwen die Haarlem rijk is. KZOD heeft er haar thuis sinds 1841 met een teekenzaal en expositieruimte.

Breed aanbod van kunsten

Wie de kunstenaarsvereniging kent, weet dat de leden niet één bepaalde kunststroming vertegenwoordigen; zo goed als iedereen is welkom. Naast schilderkunst spelen beeldhouwkunst en bijvoorbeeld grafiek een rol net zoals keramiek, sieraden en textiel. Er is ook ruimte voor relatief nieuwe technieken als fotografie, installaties, film, video- en digitale kunst. Niet alleen om de leden, maar ook de muzen te eren, werd een jubileumboek gemaakt. Het telt 104 geselecteerde werken van leden uit alle disciplines. Eerste exemplaren van het 256 pagina’s tellende boek zullen tijdens de opening worden overhandigd aan de burgemeester van Haarlem en begunstigers.

Dertien expositielocaties

Na de opening van het jubileumjaar worden, verspreid over dertien locaties in de stad, tentoonstellingen gehouden met werk van de leden. Deze vinden plaats in onder meer galerie De Waag, Museum Haarlem, de Kloostergangen, ABC Architectuurcentrum, Seinwezen, Kunstcentrum Haarlem en bij Van Duivenboden Interieur.

Naast een digitale versie op de eigen website (kzod.nl) zal een eerste gedrukte brochure beschikbaar komen met de activiteiten tot januari 2022. Aan het eind van dit jaar volgt brochure-2 met activiteiten tot aan september 2022.

Lange weg

Voorzitter Ellen Wolff zegt: “Als vereniging zijn we door vele stadia gegaan, maar we blijven op de toekomst gericht. We geloven dat er behoefte zal blijven aan een vereniging waar kunstenaars in collegialiteit met elkaar tentoonstellingen kunnen blijven organiseren en dat ze daarmee een geïnteresseerd publiek aan zich kunnen binden. Wat dat betreft hebben we nog een lange weg voor ons.”

Het tot september 2022 durende lustrumjaar startte op 17 september in de Kloostergangen met een tentoonstelling met werk van alle KZOD-leden getiteld: ‘Wie zijn wij, wie ben ik‘. Burgemeester Jos Wienen verrichtte de opening (noodgedwongen) en petit comité.