Gedaantewisselingen in Waagexpositie

maart 31, 2019 • Home Grid, KZOD exposities 2019, KZOD Persberichten 2019 • Gezien: 201

De Haarlemse beeldend kunstenares Eveline Vos exposeert de komende drie weken met nieuw werk in Galerie De Waag aan het Spaarne in Haarlem. Het thema van haar tentoonstelling luidt  “Metamorphoses” Een intrigerende titel welke onmiddellijk allerlei associaties oproept. Een titel die veelal gebruikt wordt in de muziekwereld en in de literatuur maar Eveline concentreert zich in haar nieuwe werk volledig op het visuele aspect van gedaantewisselingen. En als toelichting met een heus uitroepteken: “Niets is wat het lijkt, alles is mogelijk!”.

Vanuit haar achtergrond als lerares modeltekenen en textiel heeft Eveline Vos zich in de loop der tijd op het maken van collages geconcentreerd. En wel met behulp van allerlei materiaal, zoals foto’s, papier, stoffen, acrylverf, oliekrijt en inkt. Collages met afbeeldingen van personen waarin sprake is van diverse gedaantewisselingen. Soms wordt de geportretteerde (doorgaans vrouwen) zelfs omgeven door vissen en vogels, zeer bewust door Eveline op deze wijze neergezet. Want, zoals zij zelf onder woorden brengt, hopelijk werkt het bizarre uiterlijk prikkelend bij de kijker. In haar ogen is immers toch niets wat het lijkt!

Fascinerend is het om de collages met verschillende creatieve vondsten in de Waag te bestuderen. Beslist sterk qua kleur en vormgebruik. De blikken van de diverse vrouwen tonen veelal een eigen fantasievolle ontdekkingsreis. Graduele verschillen zijn er in de afgebeelde gezichten, een vingerwijzing naar een lichte metamorfose. Maar er zijn ook sterk onderlinge overeenkomsten die de vraag doet oproepen in hoeverre deze kunstenares tijdens het creatieve proces in de collages iets van haar eigen metamorfose heeft vastgelegd. Niet alleen als een spiegel van haar omringende gedaantewisselingen, maar ook als een spiegelbeeld van haarzelf.

De werken van Eveline Vos zijn vanaf donderdag 4 april tot en met zondag 21 april 2019 te bezichtigen in Galerie De Waag Spaarne 30 te Haarlem.

(Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur).

Op zondag 7 april om 16.00 uur vindt de feestelijke opening van deze tentoonstelling plaats. Met een muzikale inleiding door gitarist Nick Vos en zangeres Celina Yebra.

Zie ook: www.facebook.com.

Jan Reijnders

Eveline Vos – 2018

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This