De Haarlemse beeldend kunstenares Ada Kors exposeert de komende drie weken met haar foto’s in Galerie De Waag aan het Spaarne in Haarlem. Het thema van haar tentoonstelling luidt “Abstraheren”.  Een intrigerende titel welke bij menig Waagbezoeker vragen kan oproepen. De gebruikelijke omschrijving van dit fenomeen luidt: “van een herkenbaar beeld een minder herkenbaar of zelfs een non-figuratief beeld maken”. Vooral in de kunst, en zeker ook bij fotografische kunstuitingen, wordt het abstraheren veelvuldig gebruikt.
Abstraheren is dus iets ontdoen van datgene wat het herkenbaar maakt.

Bestudering van de werken van Ada laat zien dat zij zich de afgelopen jaren vooral geconcentreerd heeft op bepaalde elementen binnen de door haar gefotografeerde objecten, landschappen e.d. Niet het landschap in zijn geheel tonen maar slechts een klein gedeelte ervan. Zoals zij het proces zelf omschrijft: “ik fotografeer met veel aandacht voor detail. Door de volledige weergave buiten beschouwing te laten, ontdoe ik het beeld van datgene wat het herkenbaar maakt”. Verkleinen geeft Ada in feite een geheel andere kijk op de natuur. Onvermoeibaar streeft zij daarbij naar een aparte, afwijkende compositie, naar een geheel eigen verhaal waarbij onderlinge samenhang, boven of onderkant geen rol meer speelt. De tentoonstelling toont foto’s met fascinerende vormen en kleurschakeringen. Een ware ontdekkingsreis.

De foto’s van Ada Kors zijn vanaf donderdag 22 juni tot en met zondag 9 juli te bezichtigen in Galerie De Waag Spaarne 30 te Haarlem.

Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

De feestelijke opening van deze expositie vindt plaats op zondag 25 juni om 16.00 uur.

De opening wordt verricht door Joke Kokkelkoren met een muzikaal intermezzo van Maurice Ploem op cello.

Zie ook: www.facebook.com/kunst.zijonsdoel  en www.adakors.nl

Jan Reijnders