Emilio Sanchez ontdekt opnieuw zijn culturele verleden

augustus 17, 2019 • Home Grid, KZOD exposities 2019 • Gezien: 229

In Galerie de Waag aan het Spaarne exposeert Emilio Sánchez met nieuw werk onder de titel Ontmoeting. Emilio, afkomstig uit Mexico, voltooide zijn opleiding aan de Kunstacademie in zijn geboorteplaats Oaxaca en is al jarenlang woonachtig in Nederland.

Deze expositie vindt zijn inspiratie in een hernieuwde ontmoeting met de kleuren, technieken, materialen en emoties van de cultuur van zijn geboortestreek in het zuiden van Mexico. Op grote afstand, hier in Nederland, herontdekt hij de beelden uit het verleden om ze nogmaals vorm te geven in een nieuw creatief proces. In alle tentoongestelde werken zijn de oorspronkelijke technieken toegepast binnen het geheel eigen lijnenspel van Emilio. Zo verbeeldt de schilder rijkelijk uitgedoste personages, die onderdeel uitmaken van de cultuur van zijn voorouders. Kleur, textuur en beeldtaal gaan hand in hand in elk schilderij. De kijker ziet een eerbetoon aan de hoofdversieringen van de oorspronkelijke bewoners van de staat Oaxaca  de Zapoteken. Uitdossingen met hoofdtooien (“penachos”), oorbellen, gouden halskettingen en geheimzinnige maskers maken van elk werk een ritueel. Het gebruik van bladgoud in de schilderijen verwijst naar het precolumbiaanse goud, maar herinnert ons ook aan het barok van de Mexicaanse kerken. Het boomschorspapier (“amate”) als drager van de afbeeldingen heeft zijn wortels in de precolumbiaanse codices. De rode tinten van de cochinilleverf uit Oaxaca vormen onderdeel van het rijke kleurenpalet van deze expositie.

Op zondag 25 augustus wordt deze bijzondere tentoonstelling om 16.00 uur geopend door Jose Antonio Zabalgoitia Trejo, ambassadeur van de Republiek Mexico in Nederland.

De tentoonstelling is vanaf donderdag 22 augustus tot en met zondag 8 september 2019  te bezichtigen in Galerie de Waag, Spaarne 30, te Haarlem.

Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Zie voor verdere informatie: www.facebook.com en www.emiliosanchezdiaz.com.

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This