Eijnde Hendrik van den

juli 6, 2018 • KZOD oud leden • Gezien: 309

Hendrik van den Eijnde, rijksbeeldhouwer en vernieuwer van de beeldhouwkunst; door Aart van der Kuijl, in: Kunst Zij Ons Doel  175 jaar. 1996, p.57-58:

‘De beeldhouwer Hendrik Albertus van den Eijnde (1869-19390 komt voor het eerst voor op de ledenlijsten vanaf 1903. Aangezien die tussen 1900 en 1907 (op die van 1903 na ontbreken en hij in september 1902 exposeert als werkend lid bij KZOD, moet hij Tussen 1900 en 1902 werkend lid zijn geworden. Hij blijft lid tot en met 1920. Van den Eijnde, die in 19016 een groot atelier in het Koetshuis aan de Meester Lottelaan betrekt, woont en werkt in Haarlem tot 1922. Het gaat deze beeldhouwer echter zo goed dat hij in dit jaar – wegens ruimtegebrek – het atelier moet verlaten. Een meer uitgebreid overzicht van de kunstactiviteiten aan de Meester Lottelaan komt overigens aan bod in de biografische schets van Heman Kruyder (III.5).

Van den Eijnde vestigt zich nu in Heemstede, waar hij gaat wonen en werken in een prachtige, naar eigen ontwerp gebouwde atelierwoning aan de Willem van de Veldekade. Hij is goed bevriend met verschillende leden van KZOD. Een van hen is zijn ex-collega uit de tijd bij Frans Stracké, de beeldhouwer Louis Vreugde. Deze verlaat Stracké in 1894 om bij de Amstedamse firma Van den Bossche & Crevels (onder andere: Haarlems Stationsgebouw) te gaan werken. Vreugde werkt veel samen met architecten als KZOD-leden Jacob van den Ban en Jaap London. Van den Eijnde stopt twee jaar later bij Straclé. Dan laat hij zich door de beeldhouwer Johannes Maas (1861-1941) overhalen om op diens atelier chef te worden. Rond de eeuwwisseling werken ook de KZOD-leden Jan Bronner en Joop van Lunteren bij deze firma J.P.Maas. Johannes maas werkt in 1882 als atelierchef bij Stracké. In 1893 begint  hij voor zichzelf. In de tussentijd is hij overigens heel even lid van KZOD, hij bedankt echter in 1890. Ook al werken Louis Vreugde en Hendrik van den Eijnde bij verschillende ateliers; ze blijven vrienden.

Vreugde is er indirect de oorzaak van dat Van den Eijnde vanaf 1900 een lange baard laat staan, die hij daarna ook niet meer zal afscheren. Hier ligt de volgende anekdote aan ten grondslag. Vreugde, net in het bezit van een fiets, krijgt Van den Eijnde zo gek om ook te leren fietsen. Deze vat echter een dusdanig lelijke kou tijdens de lessen dat hij doodziek wordt. Gedurende de drie maanden ziekbed laat hij zijn baard groeien. Een andere vriend en eveneens lid KZOD, Hendrik Jan Wesseling portretteert hem in 1901 in zijn nieuwe gedaante. Overigens is dit pas zestig  jaar later teruggevonden. Het lag tussen de vloerdelen van Van den Eijndes atelierwoning opgerold in een houten beeldje. Het fietsincident doet kennelijk de deur dicht. Van den Eijnde raakt hierna geen fiets meer aan, laat staan dat hij  van andere moderne verworvenheden als de telefoon of de auto iets moet hebben.

H.A.van den Eijnde was lid van de Haarlemse kunstenaarsgroep Kunst Zij Ons Doel”,. Groepsportret uit 1912. Eerste rij tussen de dames de jubilaris Hendrik Hessels (bode van de KZOD). Op de tweede rij Henri Boot, (derde van links, met toegeknepen ogen), vijfde van links A.L.Koster, dan zesde van links de beeldhouwer Louis Vreugde met volle baard), Ko Doncker met sigaar en gelegenheidssnor. Staande rechtsachter Doncker: Ben Kamp (kalend met snor). Gezeten tegen het schot linksachter HENDRIK VAN DEN EIJNDE en midden voor het blazoen tegen de muur Herman Kruyder (uit boek Ype Koopmans)

Comments are closed.

error: De inhoud van deze site liever niet kopiëren, dank je wel.

Pin It on Pinterest

Share This