Arnold Janssen uit Haarlem exposeert gedurende de maanden juli en augustus in de Haarlemse Waag aan het Spaarne. Het thema van zijn expositie luidt Pareidolie met als toevoeging “onverwachte gebeurtenissen”. In de literatuur wordt het woord Pareidolie onder meer omschreven met begrippen als psychische illusies, imaginaire waarnemingen en onverwachte hallucinaties. Een simpele en kernachtige  toelichting is gewoonweg te refereren aan het verschijnsel dat een ieder als kind, liggend in het gras, wel eens heeft meegemaakt: gezichten herkennen in wolken, bomen of gebouwen.

Het thema is deze beeldend kunstenaar in feite op het lijf geschreven. Als autodidact baarde hij  recentelijk al opzien met zijn fantasievolle en vakkundig geschilderde werken. Arnold Janssen bezit het vermogen om sfeervolle, meditatieve maar ook duistere, onheilspellende  situaties in een geheel eigen imaginaire wereld  uit te beelden. Associaties met enerzijds Jeroen Bosch, anderzijds Salvador Dali  liggen voor de hand maar Arnold weet in zijn schilderijen een geheel eigen beeld te schetsen. Bij de in de Waag tentoongestelde werken is dat beslist het geval: de aandachtige bezoeker wordt geconfronteerd met een raadselachtig lijnspel met afwisselend lugubere en sprookjesachtige elementen. De omschrijving “onverwachte gebeurtenissen” vormt beslist een juiste toelichting op zijn uitwerking van het thema!

De schilderijen van Arnold Janssen  zijn vanaf donderdag 11 juli t/m zondag 18 augustus 2019 te bezichtigen in Galerie De Waag, Spaarne 30 te Haarlem.

De openingstijden zijn donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Arnold Janssen zal de komende twee weken zelf in de Waag aanwezig zijn. Zie ook www.facebook.com