Hier kun je enige sfeerfoto’s bekijken die Afke Spaargaren gemaakt heeft deze middag.

Arjan Bosch sloot af met een korte voordracht over de dingen, ‘Van die Dingen’.

vlnr: Arjan Bosch, Kees Kalkman, Eveline Hardeman, Walter van Dieren, Anna Fokkema, Frank Brinkmann, Ton Waarts en Maret Kramer.

Van Die Dingen

Je moet goed begrijpen ik heb niets tegen dingen, dé dingen, vermits ze zich gedragen.

Levenloze dingen kunnen knap irritant zijn maar dingen waar het léven zich in manifesteert zijn mogelijk nog irritanter.

Zo kan het ene ding waar je op zit vervelender zitten dan een ander zachter ding.

Loop je over een aangelegd ding dan mag je maar hopen dat er geen dingen in zitten die je laten struikelen. Tja.

Zo woon ik samen met een lief ding en wij zorgen goed voor elkaar, voor de dingen die wij voortgebracht hebben en de dingen in onze naaste omgeving.

Wij verdiepen ons in de dingen om ze beter te kunnen begrijpen. Maar vooralsnog grijpen we er vaak genoeg gewoon naast. Want dingen laten zich niet begrijpen. Dingen laten zich liefhebben of roepen afschuw op. Dingen gloeien, of voelen koud aan. Dingen maken je radeloos of intens gelukkig. Kortom, dingen zijn er om radeloos van te worden …..

Ik heb mij eens door iemand laten vertellen dat de dingen kunnen spreken.
als ik dit met vrienden deel moeten ze lachen. Dat geloof je toch zeker niet.

De dingen brommen. Alle dingen brommen!
Dát is wetenschappelijk aangetoond. Alle dingen levend en levenloos brommen hard of zacht. Al lijken ze stil. Luister je aandachtig dan hoor je de dingen brommen. Maar of ze je wat te vertellen hebben, ik dacht het niet!

Zo zou de dag een avontuur kunnen zijn. Maar nee, de dingen worden je letterlijk en figuurlijk opgedrongen. Je kunt gewoonweg niet zeggen: ik wil niks met jullie, dingen, te maken hebben, want er zijn maar relatief weinig dingen die goed kunnen luisteren.
Maar ach, zo werkt het dus niet. Je zult je elke dag hoe dan ook moeten verdiepen in wellicht één of mogelijk in veel dingen. Ze achtervolgen je. Jawel. Paranoïde worden we met zijn allen van die dingen. Van die dingen! En dan met name van de hoogst vermakelijke, verleidelijke dingen zoals daar zijn de smaakvolle en niet te vergeten alle dingen van een seksueel aantrekkelijke geaardheid ….

Dus laat ik het, voor nu, hier maar bij.

Blijf de dingen voorlopig van een zonnige kant bekijken!

Succes met alle dingen én met het onmogelijke ding wat je zelf w.s. bent.