Op vrijdag 26 november a.s. begint de  portrettententoonstelling van de kunstenaarsvereniging Kunst Zij Ons Doel (KZOD) in de Kloostergangen van het Stadhuis Haarlem. Onze vereniging bestaat 200 jaar en wij vieren dit met een aantal exposities waarvan deze er een is. De KZOD is een van de oudste kunstenaarsverenigingen van Nederland. Haar leden zijn beroepskunstenaars. Aan de portrettententoonstelling doen 37 leden mee. Zij vertegenwoordigen verschillende disciplines, zoals de teken- en schilderkunst, de beeldhouwkunst, de fotografie en de techniek van collages en mixed media en gemengde technieken.

Het portret en ook het zelfportret staan al eeuwen in de belangstelling. De kunstenaar legt de nadruk op de figuur of vorm maar ook het karakter van de afgebeelde persoon of dat van de kunstenaar zelf kan centraal staan. Soms diende het portret als statussymbool van de mecenas. Het doel van een zelfportret kon bijvoorbeeld tevens reclame zijn: het herkend worden door de bewonderaars van de kunstenaar om daarmee een grotere bekendheid op te bouwen.

In onze tentoonstelling geeft Eveline Hardeman op haar specifieke manier een persoon of groep personen weer, terwijl Rob Daniels zijn personen plaatst binnen een verhaal. Lucia Bezemer beeldt zichzelf af in haar atelier en Arnold Janssen vertelt een verhaal over zichzelf verpakt in fantasie.
Er zijn portretten in olieverf zoals dat van Jeannette Laros, Arjan Bosch, Anna Fokkema, Marianne van Berkel, Lottie Buit, Christina Brevoord, Ronnie Helder, Sam de Jongh en Rosel Marci. Miep de Haan schilderde in olieverf op paneel en Joke Kokkelkoren op board. Potlood- , pen-, krijt en pastel-tekeningen zijn er van  Mary Admiraal, Walter van Dieren, Hanneke Franken, Mark Thatcher, Coby Kluitman, Barbara Schröder en Lottie Buit. Hans Duivenvoorden maakte zwart-wittekeningen van bekende componisten. Het portret van Marjanne Termorshuizen is vervaardigd in plexiglas/laminaat. De foto van Karen Winnubst met hoed is een krachtige weergave van zichzelf. De Art fotografie van Rob van Bruggen De kleurrijke collage in mixed media is van Eveline Vos. Ria van Kooten draagt een silhouet-portret bij en een collage op papier in houtskool en acryl. Emilio Sanchez valt op met zijn gemengde techniek. Het kleurrijke zelfportret in acryl op doek is van Afke Spaargaren. Lia Kok werkte met acryl/ op linnen/ op hout.  Vera Bruggemans “druk in mijn hoofd “ is in acryl geschilderd evenals de portretten van Eiko Maruyam en Reina de Haan. Femke van der Zee met haar pentekening en Jan van Wensveen. Het zelfportret in klei is van Ellen Wolff. Men zal haar herkennen aan het haar.

Sommige portretten zijn geïnspireerd door het werk van Wybrand Hendriks, een bekende Haarlemse kunstschilder (1744-1831) die verbonden was aan het Teylers museum. Hij was ook lid van Kunst Zij Ons Doel.

De tentoonstelling wordt geopend door Peter van Zonneveld, kenner van de negentiende eeuw, die bovendien een causerie houdt met de titel “Haarlem Nu …”.
De muzikale omlijsting is van Hans Kuiper.