De komende weken exposeren José van Waarde met haar schilderijen en Cora Verhoog met haar keramische objecten in Galerie de Waag aan het Spaarne. Een tentoonstelling gedurende de gehele decembermaand waarbij de beeldend kunstenaars bewust hebben gekozen voor een stijlvolle uitnodigingskaart uitgevoerd in toepasselijke grijstonen en aardekleuren.

Het landschap in al haar facetten (bomen, water, spiegelingen) vormt de inspiratiebron voor José van Waarde, waarbij zij met name de weidsheid en de structuren probeert te verbeelden. Ook bij Cora Verhoog komen deze aspecten naar voren, de kleuren en structuren van de natuur ziet men in haar keramische werk steeds terugkomen. Cora omschrijft haar werkproces als het spelen met diverse vormen en het ontdekken van de mogelijkheden door plaatsing van kleur en lijn. Kortom: een spel met vorm, functie en betekenis. Voor José is het veel meer een zoektocht, een proces van schilderend aftasten. Een streven naar gelaagdheid en ordening waarbij toeval en ritme een rol kunnen spelen. En waarbij geometrische vormen (zoals diagonalen en cirkels) naar natuurbeelden worden vertaald.

Een tentoonstelling onder het verrassende thema 2 x KIJKEN. Vormt dit een aansporing om de ge-exposeerde werken wel heel goed te bekijken? Dienen bezoekers waakzaam te zijn voor optische illusies, oftewel moet men zich hoeden voor gezichtsbedrog? Zorgvuldig bestuderen van de werken van Cora en José leidt echter tot een andere conclusie. Waar doorgaans een duo-expositie van schilderijen en 3-dimensionaal werk niet meer dan een harmonieuze combinatie oplevert, soms ook verrast door toepasselijke contrastwerking, is er bij deze tentoonstelling sprake van een wonderbaarlijk samenspel. Compleetheid is een woord dat hier nog beter bij past dan het gebruikelijke aanvullen. De keramische objecten vormen door het geraffineerde lijnenspel soms een verlengstuk van de organische schilderijen. Het woord symbiose, in de betekenis van samen verbinden mag hier gerust vallen. Kortom: een bijzondere tentoonstelling met werken waar men zeker twee maal naar mag kijken!

De tentoonstelling van José van Waarde uit Heemstede en Cora Verhoog uit Bloemendaal is vanaf donderdag 6 december tot en met zondag 30 december te bezichtigen in Galerie De Waag , Spaarne 30 rood te Haarlem.

(openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur) .

Op zondag 9 december wordt deze expositie om 15.00 uur geopend door Ruud Vermeer, hoofdredacteur van Pandora, tijdschrift voor kunst en literatuur. Zie verder: www.josevanwaarde.nl, www.coraverhoog.nl en www.facebook.com.

Jan Reijnders

 

José van Waarde - Zonder titel

José van Waarde – Zonder titel

José van Waarde - Zonder titel

José van Waarde – Zonder titel

José van Waarde - Zonder titel

José van Waarde – Zonder titel

Cora Verhoog - Zonder titel

Cora Verhoog – Zonder titel

Cora Verhoog - Zonder titel

Cora Verhoog – Zonder titel