Oogpercepties als vingerafdrukken in bijzondere Waagexpositie.

Gedurende de komende weken exposeren Ruth van Veenen met schilderijen en Alberdien Rullmann met keramische beelden in Galerie De Waag aan het Spaarne in Haarlem. Een bijzondere tentoonstelling met zeer verschillend werk van beide kunstenaressen, die wonderwel een duidelijke verwantschap tonen.

Ruth van Veenen bekend door haar monumentale lichtobjecten heeft zich de afgelopen jaren toegelegd op het maken van een serie “Oog”portretten”. Ruth is gefascineerd door de perceptie van het oog en het unieke hiervan is dat het voor haar vergelijkbaar is met de persoonsgebondenheid van een vingerafdruk. Daarbij is de uitvergroting van haar eigen oog tot pixels uitgangspunt geweest tot het maken van deze serie abstracte “Oog”portretten.

Zoals Ruth het zelf onder woorden brengt: elk blauw oog is weer verschillend. Als ik heel lang naar de computerafdrukken hiervan kijk dan is het net of ik dichter achter het geheim van de ogen kom, of ik bij de persoon naar binnen kan kijken. Het is een beetje vergelijkbaar met realistische kinderportretten, daarbij kijk ik ook heel lang naar de samenhang in het gezicht. Kleur is voor mij een duidelijk persoonlijk expressiemiddel, daarnaast streef ik bij mijn schilderijen een ruimtelijke werking na.

Alberdien Rullmann is een leerlinge van de bekende keramist Jan van der Vaart. Al zoekende komt bij haar de harmonie tot stand. Haar beelden tonen het evenwicht tussen uitersten: de zachte klei en de gebakken steen, het ruwe en het spiegelgladde oppervlak, de beweging en de rust, het binnen en het buiten.Tijdens deze tentoonstelling toont Alberdien grote keramische beelden van rood gebakken klei en kleinere wit geglazuurde beelden.

De werken van Ruth van Veenen en Alberdien Rullmann zijn vanaf donderdag 18 juni tot en met zondag 5 juli 2009 te bezichtigen in Galerie De Waag Spaarne 30 te Haarlem. (Openingstijden: 13.00 – 17.00 uur) Op zondag 21 juni om 16.00 uur wordt deze tentoonstelling geopend door Dr.Job de Ruiter, voormalig minister van justitie en defensie en voormalig voorzitter van de Raad voor de Kunst. De feestelijke opening vindt plaats met medewerking van de befaamde fluitist Harrie Starreveld. (zie ook: www.kzod.nl)

Jan Reijnders