Het Kunstlijnthema van dit jaar (“Een kwestie van Smaak”) opent de mogelijkheid voor deelnemende kunstenaars om eigen werk zonder scrupules te tonen. Het is  immers een kwestie van eigen smaak en (zoals bekend) over smaak valt eenmaal niet te twisten! De 17 deelnemende leden van kunstenaarsvereniging KZOD hebben aan dit thema een eigen invulling gegeven. De mooie historische expositieruimte op de 1e verdieping van de Waag aan het Spaarne, herbergt tijdens deze jaarlijkse kunstmanifestatie een beslist contraversiele expositie. Geheel in de lijn van het thema!

Opmerkelijk hoe het verbindende thema door de deelnemende leden op zeer uiteenlopende wijze is uitgewerkt; de werken tonen een wisselwerking tussen uitdagende “plaatjes” en traditionele onderwerpen. Hans Duivenvoorden toont, geinspireerd door een balletvoorstelling rond Stravinsky’s bekende werk een wel zeer smaakvolle Vuurvogel. Franklin Meijer neemt het woord smaak zeer letterlijk: er zit geen smaak meer in een vertrapt blikje bier! Marja ten Hoorn laat de interpretatie in haar schilderij “Waiting” geheel aan de smaak van de toeschouwer: wacht de vrouw nu op de hond of is het andersom? Connie Vlasveld toont ons in haar werk afdrukken met slechts drie drukvormen en drie kleuren die de argeloze bezoeker zo op het verkeerde been zetten. Maria Spaargaren toont een bollenveld opgebouwd uit 9 kleine doekjes waarvan er twee naar keuze verwisseld kunnen worden: een kwestie van eigen smaak! En in haar instalatie met als inspiratiebron eetbare bloemen heeft Jacqueline van Rosmalen het woord smaak op diverse originele manieren aangebracht.

Tijdens beide Kunstlijndagen (zaterdag 1 en zondag 2 november) vindt een speciale activiteit plaats in de historische tekenzaal op de 2e verdieping van de Waag: evenals vorig jaar toon Eveline Hardeman, dit jaar tesamen met Angeline Donk, een stop-motionfilm onder de titel “Dagelijk licht” (afgelopen zomer in het Haags Gemeente  Museum  te bewonderen). Intrigerend als resultaat van een zoektocht naar de mogelijkheid beeld en geluid op 3-D wijze samen te brengen.

De overige 11 exposerende kunstenaars zijn: Christina Brevoord, Lizan van Dijk, Mary Huijg, Coby Kluitman, Johanna Menkhorst, Loes Stalpers, Marianne Termorshuizen-Arts, Ronald Vengen en Marja Verhage. Deze  Kunstlijn-expostie loopt vanaf donderdag 30 oktober t/m zondag 16 november. De openingstijden van deze tentoonstelling zijn: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Gedurende het Kunstlijnweekend is de Waag geopend vanaf 11.00 uur. De kunstlijnexpositie in de Waag wordt geopend op vrijdag 31 oktober om 15.00 uur door Joke Breemouer, Directeur Kunstlijn Haarlem. Zie ook  www.kunstlijnhaarlem.nl.

Jan Reijnders